Putyin akár politikai menedéket is nyújtana Aszadnak

külföld
2016 január 12., 04:45
comments 106

Valgyimir Putyin orosz elnök a német Bildnek adott interjút Szocsiban. Rengeteg dologról volt szó a beszélgetésben, de főleg a szíriai helyzetről, és a polgárháborúban játszott orosz szerepről.

Világosan kiderült, hogy Putyin továbbra is a népirtással vádolt Bassár al-Aszad elnököt tartja Szíria törvényes urának.

Mikor megkérdezték tőle, hogy de akkor mégis hogyan lehet oké, hogy a polgárháborúban rengeteg civil is meghalt, Putyin elismerte, hogy Aszad elnök azért sokat hibázott is a konfliktus során. De az orosz elnök szerint a fő az, hogy Aszad nem a saját népe ellen harcol, hanem azok ellen, akik fegyverrel törnek a kormányra. Ha pedig eközben a polgári lakosság is szenved, az nem a szíriai elnök hibája.

Oroszország Aszadnak nyújtott támogatása nem jelenti azt, hogy a polgárháború után minden a régiben maradhat, Putyin szerint is előrehozott választásokat kell kiírni és alkotmányos reformokat végrehajtani.

Az orosz elnök tagadta azokat a nyugati és szíriai ellenzéki vádakat is, hogy az orosz hadsereg Szíriában nem mindig az ISIS ellen harcol, hanem Aszad mérsékelt ellenzékét is irtják. Putyin szerint az erről szóló felvételek nem igaziak vagy még az orosz beavatkozás előtt készültek.

„Nem akarjuk, hogy Szíria úgy végezze, mint Irak vagy Líbia”

- mondta Putyin, utalva ezzel egy félresikerült amerikai és egy európai nemzetközi beavatkozásra. Az elnök nem zárta ki azt sem, hogy ha minden kötél szakad, országa esetleg politikai menedéket nyújtson Aszadnak, de ez a kérdés szavai szerint még túl korai, az idő még nem érett meg rá. 

„De persze jóval nehezebb volt Edward Snowdennek menedéket nyújtani, mint Aszad esetében lenne.”

Ezzel a mondattal megint csak az amerikaiaknak szólt be, az USA ugyanis kereste az államtitkokat szivárogtató Snowdent, de az menedéket kapott Oroszországban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.