Teljesen megszűnik a kéthetes jegybanki betét

gazdaság
2016 január 12., 12:29
comments 50

Nem is olyan rég még a Magyar Nemzeti Bank fő montáris politikai eszköze volt, idén április végéig azonban megszűnik a kéthetes jegybanki betét – jelentette be az MNB.

Tavaly júniusban – az egyik tízmilliószoros napon – jelentette be az MNB, hogy fenekestül felforgatja a pénzpolitikát. A kinyilvánított cél az volt, hogy a jelenleginél is erősebben vonják be a bankokat a magyar államadósság finanszírozásába, hogy minél kevésbé kelljen külső befektetőkre támaszkodni (ez az önfinanszírozási program). Konkrétan azt szeretnék, hogy a bankok a fölösleges pénzüket ne a jegybanknál parkoltassák kéthetes betétben, hanem inkább államkötvényt vegyenek belőle.

Akkor már bejelentették, hogy az azt megelőzően ötezer milliárd forintos kéthetes betétállományt (ami még korábban, a 2014-es totális átalakítás előtt kéthetes kötvény volt) fokozatosan ezermilliárd forintban maximalizáltják, most pedig bejelentették, hogy

áprilisig úgy, ahogy van, megszüntetik az egészet.

Valahogy így, fokozatosan:

photo_camera

2016 májusától csak a három hónapos lejáratú betét marad az MNB eszköze, amivel a bankok fölösleges forrásait kivonhatja a gazdaságból. Tavaly óta már nem a kéthetes betét, hanem a háromhónapos betét kamata a jegybanki alapkamat.

A kéthetes betét megszüntetésével párhuzamosan 20 százalékkal megemelik a kamatcsere (IRS)-tenderek meghirdetett mennyiségét, és az árazásukat is kedvezőbbé teszik. A bankok ezzel a kamatkockázatukat kezelhetik.

Így néz ki most az eszköztár:


photo_camera

Az MNB szerint a kéthetes betétben lévő pénz máshova terelésével tovább fognak lazulni a pénzpolitikai feltételek, tehát csökkenhet az állampapírok hozama, és a vállalatok is olcsóbban jutnak hitelhez. Az MNB szempontjából a jelek szerint az is fontos, hogy a program javítja a jegybank eredményességét. Igaz, korábban a forintot erősítette, hogy külföldi befektetők a kamatkülönbség miatt tarthattak pénzt kéthetes jegybanki kötvényben – ezzel azonban már közel két éve nem élhetnek (és az alacsony magyar kamat miatt egyébként sem lenne értelme).

A jegybank azt is közölte, hogy ezzel a rendszerszintű átalakítások befejeződtek.

photo_camera

(MNB)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.