Az ország, ahol a szakszervezeti vezér kisebb fizetésemelést akar, mint a miniszterelnök

Ilyen sem fordul elő sok helyen: a japán kereskedelmi szakszervezet vezetője, Rikio Kozu arról beszélt szerdán a Reutersnek, hogy a szakszervezeteknek figyelniük kell arra, hogy fenntartható mértékű béremelést akarjanak, és szerinte a miniszterelnök, Abe Sinzó által felvetett növelés nem reális. 

A számos szakszervezetet tömörítő ernyőszervezet vezetője szerint a miniszterelnöknek az a célkitűzése sem tartható, hogy a következő öt évben ötödével növelhető a japán gazdaság mérete. 

A miniszterelnök a közelmúltban szorgalmazta, hogy az országban működő vállalaknál béreket kéne emelni, ezzel kihúzva Japánt a két évtizede tartó deflációból és stagnálásból. 

Ugyanakkor számos vállalat nem hajlandó erre, főleg mert a kínai gazdaság lassulása miatt aggódnak, hogy komoly fennforgások lehetnek a nemzetközi piacokon. 

Kozu arról beszélt, hogy hallotta, kormányzati tisztviselők is magasabb béreket követelnek a cégektől, de ő szkeptikus a mértékkel kapcsolatban. Míg a miniszterelnök 3 százalékos emelésről beszélt, szerinte kétszázalékos emelés inkább reális és fenntartható lenne.  

A legnagyobb vállalatoknál jelenleg zajlanak a bértárgyalások, márciusra lesz ezeknek eredménye. (Reuters)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.