Az ország, ahol a szakszervezeti vezér kisebb fizetésemelést akar, mint a miniszterelnök

külföld
2016 január 13., 17:47
comments 81

Ilyen sem fordul elő sok helyen: a japán kereskedelmi szakszervezet vezetője, Rikio Kozu arról beszélt szerdán a Reutersnek, hogy a szakszervezeteknek figyelniük kell arra, hogy fenntartható mértékű béremelést akarjanak, és szerinte a miniszterelnök, Abe Sinzó által felvetett növelés nem reális. 

A számos szakszervezetet tömörítő ernyőszervezet vezetője szerint a miniszterelnöknek az a célkitűzése sem tartható, hogy a következő öt évben ötödével növelhető a japán gazdaság mérete. 

A miniszterelnök a közelmúltban szorgalmazta, hogy az országban működő vállalaknál béreket kéne emelni, ezzel kihúzva Japánt a két évtizede tartó deflációból és stagnálásból. 

Ugyanakkor számos vállalat nem hajlandó erre, főleg mert a kínai gazdaság lassulása miatt aggódnak, hogy komoly fennforgások lehetnek a nemzetközi piacokon. 

Kozu arról beszélt, hogy hallotta, kormányzati tisztviselők is magasabb béreket követelnek a cégektől, de ő szkeptikus a mértékkel kapcsolatban. Míg a miniszterelnök 3 százalékos emelésről beszélt, szerinte kétszázalékos emelés inkább reális és fenntartható lenne.  

A legnagyobb vállalatoknál jelenleg zajlanak a bértárgyalások, márciusra lesz ezeknek eredménye. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.