Bezár az amerikai al-Jazeera

Média
2016 január 14., 06:10
comments 28

2013-ban nagy hírveréssel indult a katari al-Jazeera amerikai kiadása, amiről azt ígérték a tulajdonosai, hogy az USA egyik legkomolyabb oknyomozó műhelye lesz. Ennek az ígéretnek az volt a legfőbb indoka, hogy a katari olajmágnás tulajdonosoknak nem igazán kell a csatorna és a hozzá tartozó híroldal profitjai miatt aggódni.

Akkoriban 100 dollár körül volt az olaj hordónkénti ára. Most viszont ez 30 dollár, és az al-Jazeera reagált is:

bejelentették, hogy április 30-án gazdasági megfontolásokból leállítják az al-Jazeera Americát.

A csatorna ráadásul nézettségben sem aratott valami nagyot.

photo_camera Az angol al-Jazeera stúdiója. (Wikipédia)

Charles Herring, a konzervatív Ona America hírcsatornát irányító Herring Broadcasting Co. elnöke bejelentette, hogy cége megvenné az al-Jazeera Amerikcát. A csatorna azért lehet értékes Herring számára, mert az al-Jazeera négyszer annyi amerikai otthonban fogható, mint a One America.

Az al-Jazeera dohai központjában is bejelentették, hogy a hálózatnál létszámleépítésekre kell számítani. Az amerikai csatorna pedig az esetleges eladással sem menekül meg ezektől, ugyanis a katari tulajdonosok hatalmas hálózatot állítottak fel 2013-ban, országszerte irodákat nyitottak és felvettek 800 újságírót. Nem valószínű, hogy az új tulajdonosnak erre mind szüksége lesz. (Wall Steet Journal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.