Bezár az amerikai al-Jazeera

2016 január 14., csütörtök 6:10
28

2013-ban nagy hírveréssel indult a katari al-Jazeera amerikai kiadása, amiről azt ígérték a tulajdonosai, hogy az USA egyik legkomolyabb oknyomozó műhelye lesz. Ennek az ígéretnek az volt a legfőbb indoka, hogy a katari olajmágnás tulajdonosoknak nem igazán kell a csatorna és a hozzá tartozó híroldal profitjai miatt aggódni.

Akkoriban 100 dollár körül volt az olaj hordónkénti ára. Most viszont ez 30 dollár, és az al-Jazeera reagált is:

bejelentették, hogy április 30-án gazdasági megfontolásokból leállítják az al-Jazeera Americát.

A csatorna ráadásul nézettségben sem aratott valami nagyot.

Az angol al-Jazeera stúdiója. (Wikipédia)

Charles Herring, a konzervatív Ona America hírcsatornát irányító Herring Broadcasting Co. elnöke bejelentette, hogy cége megvenné az al-Jazeera Amerikcát. A csatorna azért lehet értékes Herring számára, mert az al-Jazeera négyszer annyi amerikai otthonban fogható, mint a One America.

Az al-Jazeera dohai központjában is bejelentették, hogy a hálózatnál létszámleépítésekre kell számítani. Az amerikai csatorna pedig az esetleges eladással sem menekül meg ezektől, ugyanis a katari tulajdonosok hatalmas hálózatot állítottak fel 2013-ban, országszerte irodákat nyitottak és felvettek 800 újságírót. Nem valószínű, hogy az új tulajdonosnak erre mind szüksége lesz. (Wall Steet Journal)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt