Drágulnak az új lakások a CSOK miatt

Az egész ország azt találgatja, hogy milyen hatásai lesznek a kormány 10+10 milliós atombombájának, azaz a CSOK-nak (családi otthonteremtési kedvezmény). A CSOK új rendszerében ugyanis ha egy család beígér 3 gyereket, akkor az állam hozzájuk vág 10 millió forintot, és ha akarnak, felvehetnek 10 millió forintnyi kedvezményes hitelt is. A két gyereket ígérő párokat nem segítik ilyen nagyvonalúan, de ők is kaphatnak több mint 2 millát.

A kormányzat célja a programmal az, hogy beindítsa végre a lakásépítéseket, a 2008-as összeomlás után ugyanis nagyon kevés új lakás épület Magyarországon. Jórészt ez az oka annak is, hogy a fővárosban az egekben vannak az ingatlanárak: a kereslet a válság végével megnőtt, de a kínálat nagyon szűkös.

A lakásépítések felfuttatásában tényleg nagyon eltökélt a kormány, az új lakások áfáját 27-ről 5 százalékra csökkentették.

Több elemző azonban már a dolog elejétől azt állította, hogy a CSOK és az áfacsökkentés nem fogja beindítani az új lakások építését, egyszerűen csak tovább nőnek majd a lakásárak, hiszen az embereknek több pénze lesz ingatlanra.

A Kiszámoló.hu kapott is az egyik olvasójától egy screenshotot arról, hogy egy építési vállalkozó mennyiért kínálta az új lakásait a CSOK előtt és a CSOK után. Íme:

Forrás: kiszamolo.hu

Az árak nagyjából 20 százalékkal mentek felfelé, még annak ellenére is, hogy közben az új lakások áfakulcsa is 22 százalékponttal csökkent. Ez nagyjából azt jelenti, hogy

a CSOK és az áfacsökkentés 40 százalékos plusz haszon az ingatlan eladójának.

Ha ebből országos trend lesz, az azt jelenti, hogy a CSOK csak arra lesz jó, hogy közpénzt nyomjon az ingatlantulajdonosok zsebébe.