Venezuelában rendkívüli állapotot vezetnek be az olajár szabadesése miatt

2016 január 15., péntek 19:27
391

Venezuela kormánya 60 napos válsághelyzetet rendelt el az ország gazdasági helyzete miatt. A két hónap alatt Nicolas Maduro rendeletekkel kormányozna. Annak érdekében, hogy az ország fizetni tudja a jóléti kiadásait és az élelmiszerimportját, az elnök adóemeléseket és más rendkívüli intézkedéseket rendelt el.

Ezen túl az állam szorosabban fogja ellenőrizni az üzleti életet, az ipari termelést és a devizaátutalásokat. Az és az ország gazdasági minisztere azzal érveltek, hogy meg kell védeni a még Hugo Chavez elnök által bevezetett szociális vívmányokat alacsony olajár pusztító hatásától.

A venezuelai Nemzeti Gárda fegyveresei őrködnek egy bevásárlóközpontban - Fotó: AFP/Juan Barreto

Venezuelát is az küldte padlóra, amivel mostanában a legtöbb olajkitermelő állam küzd, hogy az elmúlt 18 hónapban soha nem látott mélységbe zuhant az olaj ára. Így az ország bevételei 60 százalékkal estek vissza. A kongresszus szerint az infláció elérte az évi 140 százalékos szintet. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt