Egy időszerű főhajtás margójára

Rubovszky György és Vejkey Imre KDNP frakcióvezető-helyettesek, továbbá Lomnici Zoltán koszorúzák meg a magyar haditengerészet emlékművét a horvátországi Pulában.

Vejkey Imre frakcióvezető-helyettes emlékező beszédében arról szólt, hogy száz esztendővel ezelőtt az első világháborúban, 1916 januárjában a Budapest hadihajó a Cattarói-öbölben támogatta a hadsereg szárazföldi hadmozdulatait. A politikus szerint az Osztrák-Magyar Monarchia rendelkezett a világ hetedik legnagyobb és legkorszerűbb flottájával, kötelékében több mint húszezer magyar nemzetiségű szolgált. A haditengerészet legénységének több mint húsz százaléka magyar volt, az Adriai tengeren folytatott heves ütközetekben sok egykori honfitársunk halt hősi halált.

A KDNP országgyűlési képviselői és a delegáció tagjai főhajtás mellett koszorút helyeztek el a magyar haditengerészet pulai emlékművénél, ahol a Szent István csatahajó tengerészei is nyugszanak.

A Szent István csatahajó, amelyet első és utolsó csatájában süllyesztett el egy olasz torpedónaszád 1918-ban.

(MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.