Sose volt még ilyen gyenge a rubel

Ma újra elképesztő mélypontokra zuhant a kőolaj ára – a WTI már 27,5 dollárnál, a Brent 27,8 dollárnál jár –, ami miatt az olajtermelő országok devizái is nagyot gyengültek.

Az orosz rubel például 80,3-nál jár a dollárral szemben, ilyen gyenge még soha nem volt (a korábbi mélypont 2014 decemberében volt, amikor rövid időre, a brutális kamatemelés előtt 80,1-nél volt a rubel). Az euróval szemben 87 felett van a rubel, ami szintén közel van a történelmi mélyponthoz.

A grafikon igen félelmetes:

Oroszország nyersanyagexportja után dollárban szerzi bevételeit, ezért a rubel zuhanása segít, hogy a rubelben elköltött költségvetés ne omoljon össze – igaz, így is vissza kellett vágni 10 százalékkal az idei kiadásokat. A baj csak az, hogy a kőolaj jóval nagyobbat esett az utóbbi hetekben, mint a rubel, ami miatt az orosz pénznemnek elvileg tovább kellene esnie. Ezt legfeljebb kamatemelésekkel és a most összesen 370 milliárd dollár körüli devizatartalék további égetésével tudná ellensúlyozni az orosz jegybank.

A dollárban eladósodott orosz cégek viszont nem valószínű, hogy sokáig bírnák ezt a nyomást.

Fotó: Alekszej Nikolszkij / RIA Novosti / AFP

(Bloomberg)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.