Az MNB tényleg megvette azokat a festményeket, amikről az Átlátszó írt, de már régebben

politika
2016 január 25., 14:52
comments 109

Január 22-én írta meg az Átlátszó, hogy a Matolcsy György vezetése alatt álló Magyar Nemzeti Bank újabb 900 millió forintot költött műkincsvasárlásra.

  • Megvették az Artpool dokumentumgyűjteményt 90 millió forintért.
  • Megvásárolták a Kövesi-festménygyűjteményt 795 millió forintért.
  • Megvették a „Csendélet gyümölccsel, tenger gyümölcseivel és értékes edényekkel” című 1654-ban készült Abraham van Beijeren-képet 380 ezer euróért, ami nagyjából 120 millió forint.

A jegybank most közleményt adott ki, hogy ezeket a cuccokat valóban megvásárolta, de annak ellenére, hogy az Átlátszó nyomán a sajtóban most új vásárlásként tálalják ezeket, ezek nem új szerzemények.

Azt írják, hogy a Kövesi- és az Artpool-gyűjtemények felvásárlásról már tavaly nyáron közleményt adtak ki, a németalföldi Abraham van Beijeren képének megszerzését pedig már decemberben sajtótájékoztatón is elújságolták, és a jegybank alelnöke a Magyar Hírlapnak is beszámolt róla.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.