Az Europol információi szerint Európában, kis kiképző táborokban képezhetnek ki dzsihádistákat

A Ljubljana körüli erdőségekben az iszlamisták kiképzőtábort tartanak fenn – írja többek között a saját kutatásaira és az európai rendőri együttműködési szervezet (Europol) információira hivatkozva az osztrák Die Presse és a brit Telegraph is. Az értesülést a szlovén rendőrség rögtön cáfolta.

A Die Presse utal azokra a titkosszolgálati jelentésekre, amik szerint az ISIS különleges alakulatokat hozott létre a nyugati államokban terrorcselekmények végrehajtásához. Az Europol szerint a szélsőségesek kiképzése nemcsak Szíriában, hanem szerte az EU-ban és a balkáni országokban is kisebb táborokban folyik.

A nyomok egyike a boszniai hegyekbe vezet – olvasható az osztrák napilapban, ami titkosszolgálati értesülések alapján tudni véli: már a korábbi években is a vahabiták (az iszlám szunnita ágának egy rendkívül konzervatív irányzata) által ellenőrzött Gornja Maoca nevű boszniai falu került a nemzetközi nyomozók figyelmének központjába. (Tavaly a szintén boszniai Osvéban is találtak mini dzsihádista központot.

A Die Presse kutatásai szerint más nyomok Szlovénia irányába mutatnak. Az osztrák napilap úgy tudja, a nyitott schengeni határon számos, „harcra elszánt” férfi utazott „iszlámpolitikai előadásokra” és muszlim ünnepségekre Szlovéniába. A lap szerint az autókonvojokban utazók célja egy távol eső épület volt a Ljubljana körüli erdőségekben.

A feltételezett iszlamisták ezen a területen tartották a találkozóikat, ott radikalizálódtak, és lőfegyverekkel is gyakoroltak, a Telegraph pedig úgy tudja, harcra és a vallatásoknak való ellenállásra képezték ki a katonákat.

A Die Presse szerint voltak közöttük szalafisták (radikális iszlamisták) Németországból, Ausztriából, Luxemburgból és Szlovéniából is. Az épülethez vezető bekötőutat két őrszem ellenőrizte. A dzsihadisták kiképzőtábora mögött biztonsági források szerint egy ljubljanai szalafista egyesület állhat, ami már több szélsőségesnek is segített Irakba és Szíriába eljutnia.

A szlovén rendőrség a nap folyamán cáfolta azokat a sajtójelentéseket, amik szerint a kis EU-tagállam területén a dzsihadisták tanácskozásokra gyűlnek volna össze és kiképzőtáborokat tartanának fenn. Az osztrák hírügynökség kérdésére válaszolva a ljubljanai hatóságok elmondták: nincsenek értesüléseik arról, hogy Szlovénia területén, különösen pedig a főváros körüli erdőségekben radikális iszlamistákat képeznek ki. (Die Presse, Telegraph, MTI, Daily Mail)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.