Nokiás-dobozok miatt nem büntették Hagyót

bűnügy
2016 január 26., 13:54
comments 114

Mint megírtuk, börtönbe már senkinek sem kell vonulnia a Hagyó-perben hozott elsőfokú ítéletek alapján. 

Így ítélt az MTI tudósítása szerint a Kecskeméti Törvényszék: 

Hagyó Miklós, elsőrendű vádlott

Hivatali visszaélés bűntette, valamint hűtlen kezelés bűntette miatt mint felbujtót két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét. A hivatali vesztegetés vádja alól ugyanakkor felmentette a bíróság. A kétszer 15 millió forint átadásának vádja alól bizonyítottság hiányában mentették fel Hagyó Miklóst.  A bíróság álláspontja szerint az ügyészi indítványok egyes eseteiben nem lehetett a hűtlen kezelést megállapítani, még akkor sem, ha "baráti" segítséggel történt egy-egy pályázat elnyerése.

Hagyó Miklós és jogi képviselője a Kecskeméti Törvényszéken. Fotó: MTI

A szentendrei HÉV utastájékoztató rendszerének korszerűsítését végző CC Soft Kft. esetében a törvényszék Hagyó Miklós elmarasztalta, mert "hivatali befolyásával visszaélt, elkövette a hűtlen kezelés bűntettét". A főpolgármester-helyettes a vád szerint arra utasította Balogh Zsoltot, hogy a rendszer végleges üzembe helyezése előtt fizesse ki a munka ellenértékét.

Mesterházy Ernő, másodrendű vádlott 

Demszky Gábor főpolgármester egykori politikai főtanácsadóját felmentették az ellene emelt vád alól. Az indoklás szerint esetében mindössze egy eredménytelen befolyásolási cselekmény volt megállapítható.

Antal Attila, harmadrendű vádlottat

A BKV Zrt. egykori vezérigazgatóját folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt másfél év börtönre ítélte a törvényszék, a büntetés végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztették. A bíróság a vádtól eltérően a nagy összegű munkaszerződések megkötése miatt - amelyek következményeként viszonylag rövid idejű munkavégzés után milliós végkielégítést kaptak a közlekedési vállalattól távozó "menedzserek" - nem találta bűnösnek Antalt, és a negyedrendű vádlottat, Balogh Zsoltot sem. Az indoklás szerint ez bevált gyakorlat volt a BKV Zrt.-nél.

Balogh Zsolt, negyedrendű vádlott

A BKV Zrt. Antal Attilát követő vezérigazgatóját hűtlen kezelés bűntette, valamint magánokirat felhasználásának vétsége miatt egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélték.

Lelovics Ottó, ötödrendű vádlott

A főpolgármester-helyettesi kabinet egykori kommunikációs tanácsadóját folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt egy év két hónap börtönre ítélték, két év próbaidőre felfüggesztve.

Mátay-Horváth Éva, hatodrendű vádlott

A BKV Zrt.-hez tartozó DBR Metró volt sajtóreferensét, majd később, azzal párhuzamosan Hagyó Miklós mellett megbízással dolgozó kommunikációs tanácsadót a bíróság felmentette. A vád szerint a vádlott két helyről vette fel indokolatlanul a fizetését, a bíróság azonban kimondta: nem volt megállapítható, hogy a foglalkoztatása fiktív lett volna ezután a BKV-nél.

Horváth Iván, hetedrendű vádlott

Hagyó Miklós jogi tanácsadóját hűtlen kezelés miatt mint felbujtót egy év, két év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélték.

Regőczi Miklós, nyolcadrendű vádlott

A BKV Zrt. kommunikációs igazgatóját folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt egy év tíz hónap börtönre ítélte, három év próbaidőre felfüggesztve. 

Zelenák Tibor

A BKV volt osztályvezetőjét folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, ebből a vádlott előzetes letartóztatásban eltöltött ideje miatt 51 ezer forintot kifizetettnek tekint.

Szalainé Szilágyi Eleonóra

A BKV volt humánpolitikai igazgatóját felmentették minden vád alól.

39,6 milliós kártérítés

A bíróság Hagyó Miklós elsőrendű és Balogh Zsolt negyedrendű vádlottat kötelezte, hogy az ítélet jogerőre emelkedése után harminc napon belül, kártérítésként egyetemlegesen fizessen meg a BKV-nak 39,6 millió forintot. 

Antal Attilát, Lelovics Ottót és Regőczi Miklóst szintén kártérítés megfizetésére kötelezték: egyetemlegesen mintegy tízmillió forintot kell fizetniük. 

Az ítélet indoklása várhatóan egész nap tartani fog, utána nyilatkozhatnak majd a vádlottak és az ügyész arról, hogy fellebbeznek-e. 


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt