Sikeresek voltak Vajnáék kaszinói, ezért négymilliárd forintot kaptak vissza az államtól

gazdaság
2016 január 27., 07:55
comments 195

Az LMP-s Ikotity István írásbeli kérdéseire válaszolt Tállai András NAV-elnök. A képviselő az államosított kaszinópiac teljesítményére volt kíváncsi a tavalyi évből. 

A válasz szerint 2015-ben a Magyarországon üzemelő 8 játékkaszinóban (ebből ötöt Andy Vajna vezet, kettőt a debreceni fociklub elnöke, Szima Gábor, a sopronit pedig a Casino Austria GmbH vette meg) 1 218 062 ember fordult meg, ebből 909 ezer volt magyar állampolgár és 308 ezer pedig külföldi. 

Összesen 22,45 milliárd forint játékadóalap keletkezett ebből, ebből a játékadó összege 7,37 milliárd forint lett, viszont a megfizetett koncessziós díjjal csökkentett, 2015. évre számított játékadó összege csak 3,08 milliárd forint. 

Ugyanis egy 2013-as törvénymódosítás miatt a kaszinók koncessziós díja levonható a játékadóból. Azaz gyakorlatilag Vajnáék számára a kaszinókért fizetendő koncessziós díjat egyszerűen levonták az adóból, így gyakorlatilag négymillárd forintot kaptak vissza az államtól. A rendszer működéséről korábban részletesen is írtunk

Arról, hogy miért érte meg ekkora adókedvezményt nyújtani a kaszinótulajdonosoknak, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azt mondta, hogy 

 "több szempontból is ösztönző szerepe van, így nagyobb tiszta játékbevétel elérésére, egyúttal magasabb összeg játékadó befizetésére is ösztönzi az üzemeltetőket".

- írta erről Varga, aki szerint az adókedvezménynek hála a kaszinók

"a lehető legrövidebb időn belül kiemelkedően magas jövedelemtermelő szintet érjenek el." 

És mivel majd fizetni fogják a közterheket a kaszinók után, hozzá fognak járulni a költségvetés bevételi oldalának erősítéséhez,

"így az olyan kiemelkedően fontos társadalmi célkitűzés, mint a szociális gyermekétkeztetés finanszírozásához is."

Az LMP-s képviselő megkérdezte az is, hogy miközben már az utolsó trafikba is a NAV-hoz online bekötött pénztárgép kell működjön, akkor miért nem ellenőrzik huszonnégy órában a kaszinók forgalmát is. Tállai szerint itt sincs gond, a NAV ugyanis a kaszinókat havi bontású éves ellenőrzési terv alapján ellenőrzi, 2015-ben például összesen 682 ellenőrzést folytattak, 48 esetben tapasztaltak hiányosságot és négy esetben még bírságoltak is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt