Hibás a matekfelvételi megoldókulcsa, érdemes reklamálni!

2016 január 28., csütörtök 12:25
253

Elkeseredetten fogadták a szülők és a gyerekek az idei gimnáziumi felvételi teszteket, mert a feladatok brutálisan nehezek voltak, és irreálisan kevés volt az idő ennyi példára. 

A felvételit szervező minisztérium ugyan kiállt saját munkája mellett, azonban most egy szülő jelezte lapunknak, hogy 

a negyedikeseknek kiadott feladatsor megoldókulcsa hibás.

Erről a példáról van szó:

Mi a páratlan???

A fenti feladatnál nem egyértelmű, hogy a megoldást jelentő szám egyes számjegyei egyenként is mind páratlanok, vagy a számnak önmagában kell-e páratlannak lennie.

A hivatalos megoldókulcs szerint az egyetlen jó megoldás a 795, vagyis a feladat készítői úgy értették, hogy a számjegyeknek egyenként is mind páratlannak kell lenniük.

Csakhogy az is logikus olvasata a rosszul feltett kérdésnek, hogy a szám egészének kell páratlannak lennie, és ebben az esetben jó megoldás a 897 is. Erre azonban nem jár pont a megolcsókulcs szerint.

A hozzánk forduló szülő gyermeke a 897-et adta meg válasznak, és nem kapott rá pontot. A szülő reklamált, és ezután elismerték a hibát, utólag megadták a pontot. 

Csakhogy a javítás nem automatikus, ezt minden szülőnek külön kell kérnie. És nem feltétlenül juthat eszébe mindnekinek a reklamáció, ugyanis a szülőket tájékoztató nyomtatvány szigorúan előírja, hogy csak akkor lehet reklamálni, ha a megoldókulcstól eltérő javításra bukkannak. Itt azonban nem erről van szó.

A hibás tesztet a nyolcosztályos gimnáziumba készülő diákokkal íratták.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt