Most már aztán tényleg lecsap Európa az adócsaló nagyvállalatokra

gazdaság
2016 január 28., 21:00
comments 64

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy bezárja az összes felügyeleti kiskaput, amit többek között a LuxLeaks ügyekben feltártak, írja a Financial Times. Pierre Moscovici, az EU adóügyi biztosa szerint hamarosan az Európai Tanács elé kerülnek a javaslataik, amikben szélesebb lehetőségeket adnak majd a tagállamoknak, hogy megadóztassák a nagyvállalatokat.

A trükkök lényege – amelyekkel rengeteg amerikai cég él Európában, a Starbuckstól az Amazonon át az Apple-ig és a Google-ig –, hogy a cégek európai leányvállalatai a cégcsoporton belül eltüntetik a nyereségüket, és oda csoportosítják, ahol alacsony az iparűzési adó, például Írországba vagy Hollandiába. Az Európai Bizottság szerint évi 70 milliárd euró adó kifizetését ússzák így meg az amerikai vállalatok.

Moscovici szerint tarthatatlan, hogy a kisebb európai cégek átlagosan 30 százalékkal több adót fizessenek, mint a trükkökkel élő multik.

Az EB terveit azonban máris támadják, mindkét oldalról. A vállalatok érdekképviselete, a BusinessEurope szerint Európának nem kellene előrerohannia, és a szabályozással aláásnia a vállalatok versenyképességét. Az amerikai vállalatok érdekképviseletei szerint a terv kivételezne az amerikai cégekkel szemben.

A másik oldalról viszont European Network on Debt and Development a terv túl kevés ahhoz, hogy az összes feltárt trükköt meg tudja akadályozni. Például az EU-n belüli adóparadicsomokkal szemben nem lép fel elég erőteljesen.

(Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.