A kormány nem látja értelmét, hogy tovább tárgyaljon az alkotmánymódosításról

Tuzson Bence péntek este a köztévén azt mondta, hogy a kormány valószínűleg nem változtat az alaptörvény módosítását célzó javaslatán, pedig azt az összes ellenzéki párt bírálja.

Tuzson Bence - Fotó: MTI/Marjai János FRISSÍTÉS

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint 

nagyon messze vannak egymástól az álláspontok, ezért várhatóan nem egyeztetnek tovább az ellenzékkel, hanem benyújtják a javaslatot, 

amelynek megtárgyalására a parlament a megfelelő vitafórum.

A kormány január közepén alkotmánymódosítást javasolt, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet. Ha a parlament elfogadja a kétharmados többséget igénylő módosítást, a kormány terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetén terrorveszélyhelyzetet hirdethet, és ekkor a kabinet átmenetileg felfüggesztheti egyes törvények alkalmazását. 

Azt, hogy mi minősül terrorveszélyhelyzetnek, a kormány saját hatáskörben dönthetné el. Ettől kezdve 60 napig a rendkívüli jogrend érvényes. Arról, hogy miért olyan para ez a tervezet, itt írtunk bővebben:

(MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.