Egy amerikai bíróság kimondta, hogy a magyar állam nem mentesíthető a holokauszt alatt elkövetett jogsértések miatti felelősségre vonhatóság alól

jog
2016 január 29., 20:33
comments 264

A washingtoni fellebbviteli bíróság pénteken elutasította a magyar állam érveit, amellyel mentesítette volna magát a felelősségre vonhatóság alól holokauszt-túlélőkkel folytatott perben. Így az ügy most visszakerült egy alsóbb szintű bírósághoz.

A pert 14 holokauszt-túlélő indította, közülük négyen az Egyesült Államokban élnek. A felperesek kárpótlást követelnek a magyar államtól, a MÁV-tól és a Rail Cargo Hungariától (a MÁV Cargo jogutódjától), mert nem kaptak jóvátételt az alperesektől a holokauszt ideje alatt elszenvedett jogtalanságokért.

Columbia kerület szövetségi fellebbviteli bírósága pénteken kimondta, a Magyarország és a második világháború győztes hatalmai között 1947-ben aláírt párizsi békeszerződés nem mentesíti a magyar tisztségviselőket a felelősségre vonás alól. Korábban az ügyben eljáró bíróság elutasította a keresetet arra hivatkozva, hogy az ellenkezne a békeszerződés rendelkezéseivel.

A pénteki ítélet után a keresetet ismét meg kell vizsgálnia egy alsóbb szintű bíróságnak, amelynek azonban továbbra is döntenie kell arról, továbbléphet-e az ügy azelőtt, hogy a felperesek kimerítették volna az összes magyarországi jogorvoslati lehetőségüket.

Egy hasonló, az állam és a MÁV elleni perben egy chicagói szövetségi fellebbviteli bíróság tavaly januárban erre az indoklásra hivatkozva hagyta helyben egy alsóbb szintű bíróságnak a kereset elutasítására vonatkozó döntését.

Pénteki ítéletében Sri Srinivasan bíró elutasította a magyar állam érveit, miszerint a párizsi békeszerződés jelenti a holokauszt-túlélők számára az egyetlen jogi alapot, hogy a második világháború alatt elkobzott vagyontárgyaikért jóvátételt kaphassanak. A bíró elutasította a magyar kormány állításait, miszerint az ügy politikai kérdéseket vet fel, amelyeket nem bíróságon kellene megoldani.

„A magyar kormány által a magyar zsidók ellen a vészkorszakban elkövetett jogsértések kimondhatatlanok és tagadhatatlanok”

 - írta az indokolásban Srinivasan bíró.

A bíró szerint a szövetségi jogszabályok lehetővé teszik az áldozatoknak, hogy keresetet nyújtsanak be, beleértve a magyar zsidók elleni népirtás elkövetése során a felperesektől elkobzott vagyontárgyak ügyét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.