Vasárnap indulnak a szíriai béketárgyalások

2016 január 30., szombat 14:06
53

A szíriai kormány és az ellenzék képviselői csak közvetítőkön keresztül tárgyalnak majd egymással a genfi békekonferencián - közölte Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax hírügynökségnek adott interjújában szombaton.

Szintén szombaton a legfontosabb szíriai ellenzéki ernyőszervezet, a Szíriai Nemzeti Koalíció vezetője elfogultsággal és az iráni napirend képviseletével vádolta az ENSZ szíriai különmegbízottját, aki a béketárgyalásokat vezeti.

Teherán Oroszország mellett a kormányerők és a népirtással vádolt Bassár al-Aszad elnök legfőbb támogatója.

A szíriai ellenzék képviselői várhatóan szombaton érkeznek meg Genfbe, aztán vasárnap kezdődnek a tárgyalások.

A legjelentősebb szíriai kurd párt, a Demokratikus Unió Párt vezetője azonban már távozott is a svájci városból, miután az ENSZ visszavonta meghívását. 

A meghívást azért kellett visszavonni, mert Törökország ellenezte a kurdok részvételét a tárgyalásokon. Törökország a legtöbb kurd politikai szervezetet terrorszervezetnek tekinti, mert évtizedek óta fegyveres harcot vív a török hadsereg az ország dél-keleti részén élő kurd szeparatistákkal. (MTI, Telegraph)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt