A dizájnerdrogok visszaszorítása az állam felelőssége lenne

drog
2016 február 02., 18:49
comments 207

"A törökszentmiklósihoz hasonló eseteket nem azzal lehet megelőzni, ha megbélyegezzük és megbüntetjük a drogfogyasztó nőket, hanem ha támogatjuk a segítő szervezeteket"

- írja a Magyar Toxikológiai Társaság. Szerintük az állam elfelejtett megtenni egy csomó olyan lépést a dizájnerdrogok megelőzésével kapcsolatban, amit ők már évek óta sürgetnek.

Folyamatosan hangoztatják, a dizájnerdrogok nem attól fognak eltűnni, hogy az újabb anyagokat tiltólistára teszik, hanem attól, ha a lakosságot lenevelik a fogyasztásukról. Ebben gyakorlatilag minden segíthetne, ami a megelőzéssel, tájékoztatással kapcsolatos, például az iskolai prevenció. A Társaság szerint viszont az állam töredékét fordítja a megelőzésre ahhoz képest, mint az első nemzeti drogellenes stratégia (2000-2009) idején. Ennek az az eredménye, hogy iskolákban erre a jelenetre emlékeztető prevenciós kampányok mennek valódi megelőzés helyett:

A 2013-ban elfogadott nemzeti drogellenes stratégiát három évig készítették elő, aminek komoly célkitűzései voltak, de ezek nem valósultak meg, írják, mert a kormány csak kétéves tétlenkedés után, most decemberben fogadta el a stratégia első tervét. Ez viszont a szakemberek szerint nem vehető komolyan, mert kimaradtak belőle a szakmai javaslatok és a források is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.