Észak-Korea hidrogénbomba előállítására alkalmas nukleáris létesítményt épít

külföld
2016 február 02., 18:29
comments 115

Feltehetően a hidrogénbomba egyik alkotóelemének számító hidrogénizotóp, trícium előállítására alkalmas nukleáris létesítmény építési munkálatai folynak Észak-Koreában, a jongbjoni atomerőműnél – közölte a washingtoni székhelyű Tudomány és Nemzetközi Biztonság Intézetére hivatkozva a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A kutatóintézet (ami rövidítve ISIS, legalábbis egyelőre) hétfői jelentésében az olvasható, hogy az észak-koreai komplexum környékéről származó, január 25-én készített felvételek alapján az új létesítmény területén „építkezésre utaló jelek” láthatók.

Az ISIS azt írja: egyelőre nem tudni, mi az építkezés pontos célja, de továbbra is megfigyelik a területet, mert a mostani és korábbi műholdas felvételekből nyert adatok arra utalnak, hogy hidrogénizotópok előállítására szolgáló létesítmény épül. Ezt a véleményt egy kormányzati szakértő is osztja.

Az észak-koreai rezsim a Jongbjonban működő, 5 megawattos erőműben elhasznált fűtőanyagból állíthat elő tríciumot. Az ISIS szerint bár az észak-koreai atomerőmű nem ideális, de alkalmas erre a célra. A szervezet a műholdfelvételek alapján megerősítette, hogy az atomerőmű üzemel, bár nem teljes kapacitással, és nem folyamatosan.

Észak-Korea legutóbb január elején hajtott végre kísérleti atomrobbantást, azt állítva, hogy hidrogénbomba birtokába jutott, amit viszont a nemzetközi közösség megkérdőjelez. A legújabb hírszerzési információk áttekintése és elemzése után Washingtonban úgy gondolják, hogy Észak-Korea hidrogénbomba alkotóelemeivel hajthatott végre föld alatti kísérleti atomrobbantást.

„Műholdat” akarnak fellőni

Észak-Korea arról tájékoztatta az ENSZ két szakosított szervét, hogy műholdat készül felbocsátani február 8. és 25. között – jelentette a dél-koreai és a japán média.

A londoni székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) egyik szóvivője a Reuters kérdésére megerősítette a híreket. A japán Kyodo hírügynökség értesülései szerint a tesztet a Nemzetközi Távközlési Egyesületnek (ITU) is bejelentették. A két szervezet tájékoztatása megszokottnak számít műholdfelbocsátások esetén.

A múlt héten amerikai kormányzati források arról számoltak be, hogy Észak-Korea vélhetően nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta tesztelésére készül.

Kim Dzsongun fotelből néz egy rakétakilövést 2014 nyarán.
photo_camera Kim Dzsongun fotelből nézi a rakétakilövést (Fotó: AFP / KCNA via KNS)

Phenjan legutóbb 2012 decemberében hajtott végre – állítása szerint – műholdfellövést, de Amerikai és dél-koreai katonai szakértők szerint az észak-koreai tesztek célja nem műholdak Föld körüli pályára állítása, hanem a hasznos terhet szállító, nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták tesztelése.

Daniel Russel, az Egyesült Államok külügyminisztériumának kelet-ázsiai ügyekben illetékes államtitkár-helyettese azt mondta, hogy a műholdfelbocsátás Phenjan nemzetközi kötelezettségeinek „égbekiáltó megsértése” lenne. Az amerikai diplomata szerint a tervezett kilövés megerősíti, hogy szigorítani kell az Észak-Koreával szemben alkalmazott ENSZ-szankciókat.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea már jelenleg is a kommunista diktatúrára kivetett büntetőintézkedések szigorítását akarja elérni a január 6-án végrehajtott észak-koreai kísérleti atomrobbantás miatt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.