Kocsis: A jövőben a szövetségi kapitánynak Magyarországon kell élnie

sport
2016 február 02., 13:32
comments 286

Kocsis Máté nem mond le, továbbra is a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke marad. A férfiak kapitányát kirúgták, a nőknél három fős szakmai stáb viszi tovább a munkát, míg nem találnak kapitányt. A szövetség elnöke elmondta, hogy 

"írtam egy levelet a megbízóimnak, a profi klubokat, az edzői karnak, hogy amennyiben az én felelősségemet látják a most kialakult helyzetben, jelezzék, lemondok."

Kocsis szerint egyetlen válaszadó sem válaszolt úgy, hogy le kéne mondania. Csak biztatást kapott. 

Az elnök a szövetség sajtótájékoztatóját azzal kezdte, hogy a szervezet elnöksége hat elvi állásfoglalást hozott, ami szerint a jövőben a munkáját folytatni kell. Ezek a következők:

  • A mindenkori magyar szövetségi kapitánynak életvitelszerűen Magyarországon kell tartózkodnia.
  • Még tavasszal ki kell dolgozni a hazai és a külföldi játékosok arányát a magyar bajnokságban.
  • Újjá kell szervezni az utánpótlás- és az edzőbizottságot.
  • A szövetség elvárja, hogy a válogatott jóval több időt töltsön együtt a jövőben. 
  • Az elnökség szerint szükség egy tudományos munkacsoport felállítása, ezt a Testnevelési Egyetemmel közösen hoznák létre. 
  • A hazai kluboktól elvárják, hogy jelentősebb összegeket fordítsanak az utánpótlásra. 

Kocsis Máté szerint a női válogatott egy jó kerettel rendelkezik, 

"nincs akkora baj mint ahogy páran láttatni szeretnék."

Az elnök szerint erős a női válogatott, nagy jövő előtt áll az együttes. Pálinger Katalin javaslata alapján a jövőben három szakember vezetné a női válogatottat: Elek Gábor, Siti Bea és Ambros Martin. Nem szeretnék elkapkodni a szövetségi kapitány választást, ezért döntöttek a hármas vezetés mellett aminek tagja a Ferencváros és a Győri ETO edzője is. Pálinger szerint 

"mindennél fontosabb, hogy a magyar kézilabda visszakerüljön oda ahová tartozik. Ezért van szükség erre a példátlan összefogásra."

Elek Gábor elmondta, hogy Kocsis Máté kérésére vesz részt a négy mérkőzésre felállított szakmai stábban. 

Kocsis Máté
photo_camera

A férfi válogatottról Kocsis Máté elmondta, hogy 

"Talant Dusabejevvel nem folytatják együtt tovább az együttműködést."

A döntés ma született meg ezért új kapitányról még nem tudtak beszámolni, de 

"az tisztán látszik, hogy a férfi válogatott élére sokkal nehezebb lesz a megfelelő személy megtalálása, még rövid, átmeneti időre is."

Nagy László, a Veszprém játékosa szomorúan mondta, hogy 

"reálisan ez lett volna az utolsó alkalom, hogy Olimpián játsszak. Le vagyok törve."

Mocsai Lajos mint a szövetség tiszteletbeli elnöke is megszólalt a sajtótájékoztatón. Felhívta a figyelmet, hogy az utánpótlás vészesen hiányzik a magyar kézilabdából. Szerinte ő időben szólt, de a közös összefogás hiányában elmaradt a cselekvés. 

Mióta kézilabda van az olimpián most először nem jutott ki sem a magyar női, sem a férfi válogatott. A nők még decemberben fejezték be a 11. helyen a dániai vébét, edzőjük Németh András lemondott. A férfiak a lengyelországi Európa-bajnokságon hat mérkőzésükből csak egyet nyertek, így a 12. helyen végeztek. Bár a kapitány, Talant Dujsebajev a lemondásáról beszélt, inkább maradna. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.