Közzétették Donald Tusk és a brit kormány tárgyalásain eddig összeállt javaslatcsomagot

eu
2016 február 02., 17:15
comments 18
  • Közzétette kedden Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a brit kormánnyal folytatott tárgyalássorozat nyomán eddig összeállt javaslatcsomagot az uniós szabályozási reformtervekről.
  • A brit kormányfő szerint „tényleges előrelépést” jelent a dokumentum, de a brit EU-szkeptikusok élesen bírálták a javaslatokat.
  • Az ajánlásokról a tagországoknak először a február második felében esedékes EU-csúcson lesz alkalmuk dönteni.

A javaslatcsomag több területen engedményeket tesz Londonnak. A brit kormány például az EU-tagságról tervezett népszavazás után haladéktalanul alkalmazhatná a „vészféknek” nevezett szigorításokat, amik alapján 4 év nagy-britanniai munkaviszony után lehetne csak igénybe venni a munkavállaláshoz kötődő brit szociális juttatások teljes körét.

Ezt azonban – a javaslat jelenlegi formájában – jóvá kellene hagynia a többi EU-tagállamnak is. Emellett ezt az eszközt csak átmenetileg lehetne alkalmazni, bár arra nem utal a tervezet, hogy pontosan mennyi ideig.

Jelentős engedmény, hogy a javaslatcsomag megtiltana mindenféle diszkriminációt az EU-ban honos természetes és jogi személyekkel szemben annak alapján, hogy az országuk milyen fizetőeszközt használ. A külföldi EU-munkavállalók szociális ellátási szabályainak szigorítása mellett ez volt London egyik legsarkalatosabb követelése.

Brit szempontból komoly eredménynek tűnik az is, hogy a tervezet elismerné Nagy-Britannia kimaradását az EU-integráció mind szorosabbra vonásának folyamatából, és ez szerepelne a jövőbeni EU-szerződésekben is. A javaslatcsomagban szerepel annak lehetősége is, hogy a tagállami parlamentek bizonyos esetekben útját állhassák az uniós szintű jogszabályalkotásnak, de ehhez a tagállamok abszolút többségének teljesen egységes fellépésére lenne szükség.

David Cameron brit miniszterelnök kedden úgy nyilatkozott, igen jelentős módosításokat tartalmaz a javaslatcsomag: „van még munka” a részletek véglegesítéséig, de „tényleges előrelépés” történt azokon a szabályozási területeken, amiknek a reformját a brit kormány elengedhetetlennek tartja. Szerinte a tervezet „elég jó ahhoz”, hogy annak alapján ő pártolná a brit EU-csatlakozást, ha Nagy-Britannia még nem lenne az unió tagja.

A tervezethez csatolt levelében Donald Tusk elismerte, hogy további nehéz tárgyalások várnak a felekre, de meggyőződése szerint a javaslatcsomag jó alapot kínál a kompromisszumra.

A kormányzó brit Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnyának prominens képviselői és más politikai erők súlyos bírálatokkal illették Cameront, mivel véleményük szerint nem teljesültek a londoni reformelvárások. Liam Fox, az EU-ellenes tory képviselőcsoport egyik veteránja úgy fogalmazott, hogy a javaslatcsomag „a közelében sem jár” azoknak a reformoknak, amiket a brit kormány a választóknak megígért.

Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagság jövőjéről, de London a referendum előtt át akarja alakítani a viszonyrendszerét az Európai Unióval, és reformokat kíván elérni a döntéshozatali, szabályozási mechanizmusokban. A folyamat sarkalatos horderejű mozzanata a  most ismertetett javaslatcsomag. A népszavazás időpontja hivatalosan még nem ismert, de egybehangzó sajtóértesülések szerint ha a tervezetről sikerül egyezségre jutni a február 18-án kezdődő EU-csúcson, akkor a brit kormány a referendumot akár júniusra is kiírhatja. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.