A Magyar Idők szerint Románia menekülttábort építene a magyar határ mellé

migráció
2016 február 04., 04:09
comments 26

A magyar határtól kb. harminc kilométerre fekvő Tasnádon nyitna menekültszállót a román kormány. A Szatmár megyei településen hatszáz, elsősorban szír migránsnak adnának átmeneti otthont, annak ellenére, hogy mind a település vezetése, mind a lakosság élesen tiltakozik ez ellen - írta csütörtöki számában a Magyar Idők.

Kereskényi Gábor, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője a lap megkeresésére azt mondta, hogy a kormány illetékesei senkivel nem egyeztettek előzetesen, még az önkormányzat tagjait sem értesítették az elképzelésről. „Amint tudomást szereztünk a tervekről, tiltakozó akció indult, sikerült összegyűjteni több ezer aláírást. Jómagam interpellációt nyújtottam be Petre Toba belügyminiszternek, erre azonban a mai napig nem kaptam hivatalos választ.”

A képviselő szerint Szatmár megye földrajzilag sem indokolt helyszín egy tábornak, hiszen több mint 500 kilométerre van a délnyugati határrésztől, ezért ésszerűbb volna Temes vagy Krassó-Szörény megyében elhelyezni a migránsokat. Kereskényi azt mondta, hogy:

„A legjobb megoldás az lenne, ha Románia is kerítést húzna az adott határszakaszra. Talán még nem késő észbe kapni, hiszen a menekültáradat nem fog enyhülni.”

A román belügyminisztérium a Tasnádon található régi csendőrlaktanyában helyezné el a menekülteket, ennek korábban csak egy részét újították fel.

A Magyar Idők és a megszólaló képviselő természetesen azért is riogat ezzel a táborral, mert a tasnádi szállás azt jelentené, hogy a menekültsutászt kérő bevándorlók, akiket ide rendelnek, zavartalanul utazhatnának át Románia déli és dél-nyugati határairól a magyar határ közelébe, a táborból pedig akár gyalog is elérhető a magyar határ.

Ha Románia tényleg Tasnádon építene tábort, azzal nagyjából annyit csinálna, amit Magyarország csinál a vámosszabadi táborral, ahonnan az osztrák és a szlovák határ is nagyon könnyen megközelíthető.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.