A Blikk szerint a fideszes Győrffy Balázsnak sincs akkora bevallott jövedelme, amiből fizetni tudná a hiteleit

POLITIKA
2016 február 05., 06:02
comments 103

A Blikk elmerült a képviselői vagyonnyilatkozatokban, és találtak valami gyanúsat a fideszes Győrffy Balázs képviselő bevallásában.

A képviselőnek a bevallása szerint 190,6 millió forintos tartozása van,

ráadásul tavaly vett 89 millióért állami földeket is, amikre további 71 millió forintnyi kedvezményes hitelt vett fel.

Az összadósága így 261,6 millió forint.

Győrffy havi jövedelme azonban mindennel együtt sincs annyi, amennyiből egy ekkora tartozásnak akár csak 1 törlesztője is kijönne. A képviselő nettó 507 ezret kap a munkájáért havonta, erre jön 30 ezer forint őstermelői bevétel és 197 ezer forintos agrártámogatás. Utóbbi havonta 16 ezer forinttal járulhat hozzá a törlesztéshez.

A képviselő új földjei után 790 ezer forintnyi területalapú támogatást kap és 85 ezer forintos bérleti díjat.

Az egész havi jövedelme, amit törlesztésre fordíthat, tehát 1 millió 428 ezer forint.

Viszont a hitele törlesztője ennél mindenképp magasabb, még akkor is, ha a földekre felvett hiteleknél 1,95 százalékos kedvező kamattal számolunk, a többi tartozásnál pedig 4 százalékkal. A Blikk szerint ennyi hitelnél a törlesztő 20 éves futamidőnél is havi 2 millió 173 ezer forint lenne.

A jegybank egyébként rendeletben határozza meg, hogy bizonyos nagyságú törlesztőrészletekhez mekkora havi jövedelemmel kell rendelkeznie valakinek. Ekkora törlesztőnél ez a jövedelem 3 millió 621 ezer forint lenne. Ezt Győrffy csak akkor érheti el, ha a felesége havi nettó 2 milliónál is többet keres. De a képviselő feleségének vagyonnyilatkozatáról nem tudni semmit, hiszen az nem nyilvános.

Győrffy Balázs azt mondta a Blikknek, hogy földvásárlásra vett fel hitelt, a törlesztőket pedig a a termőföld által megtermelt jövedelemből kívánja kigazdálkodni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.