A Blikk szerint a fideszes Győrffy Balázsnak sincs akkora bevallott jövedelme, amiből fizetni tudná a hiteleit

2016 február 5., péntek 6:02
107

A Blikk elmerült a képviselői vagyonnyilatkozatokban, és találtak valami gyanúsat a fideszes Győrffy Balázs képviselő bevallásában.

A képviselőnek a bevallása szerint 190,6 millió forintos tartozása van,

ráadásul tavaly vett 89 millióért állami földeket is, amikre további 71 millió forintnyi kedvezményes hitelt vett fel.

Az összadósága így 261,6 millió forint.

Győrffy havi jövedelme azonban mindennel együtt sincs annyi, amennyiből egy ekkora tartozásnak akár csak 1 törlesztője is kijönne. A képviselő nettó 507 ezret kap a munkájáért havonta, erre jön 30 ezer forint őstermelői bevétel és 197 ezer forintos agrártámogatás. Utóbbi havonta 16 ezer forinttal járulhat hozzá a törlesztéshez.

A képviselő új földjei után 790 ezer forintnyi területalapú támogatást kap és 85 ezer forintos bérleti díjat.

Az egész havi jövedelme, amit törlesztésre fordíthat, tehát 1 millió 428 ezer forint.

Viszont a hitele törlesztője ennél mindenképp magasabb, még akkor is, ha a földekre felvett hiteleknél 1,95 százalékos kedvező kamattal számolunk, a többi tartozásnál pedig 4 százalékkal. A Blikk szerint ennyi hitelnél a törlesztő 20 éves futamidőnél is havi 2 millió 173 ezer forint lenne.

A jegybank egyébként rendeletben határozza meg, hogy bizonyos nagyságú törlesztőrészletekhez mekkora havi jövedelemmel kell rendelkeznie valakinek. Ekkora törlesztőnél ez a jövedelem 3 millió 621 ezer forint lenne. Ezt Győrffy csak akkor érheti el, ha a felesége havi nettó 2 milliónál is többet keres. De a képviselő feleségének vagyonnyilatkozatáról nem tudni semmit, hiszen az nem nyilvános.

Győrffy Balázs azt mondta a Blikknek, hogy földvásárlásra vett fel hitelt, a törlesztőket pedig a a termőföld által megtermelt jövedelemből kívánja kigazdálkodni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt