Az osztrákok katonákat küldenének a Balkánra, hogy megállítsák a menekülteket

migráció
2016 február 06., 08:16
comments 214

Az Európai Unió külügy- és védelmi minisztereinek pénteki találkozóján Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter arról beszél, hogy amennyiben Görögország nem lesz képes hatékonyabban biztosítani a Törökországgal közös határszakaszát, akkor kénytelenek lesznek más megoldást találni. Elmondta, hogy szükség esetén 

Ausztria kész lenne akár katonákat is küldeni a Balkánra, hogy ellenőrizni tudják a határokat és regisztrálják a menekülteket.

Megjegyezte, hogy Macedónia és más államok is érdekeltek abban, hogy megállítsák a menekültáradatot, ők ebben szeretnének nekik segíteni. Kurz szerint ha Görögország nem hajlandó elfogadni a segítséget, akkor ezt majd megteszi Macedónia és a többiek. Az osztrák külügyminiszter három megoldási lehetőséget vázolt fel:

  • Az egész EU együttműködik;
  • esetleg csak a különösen érintett államok vennének részt;
  • de ha más megoldás nem marad, akkor kétoldalú megállapodásokkal kezelnék a helyzetet.

Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter szintén felvetette a hadsereg bevetését. Szerinte ez egy katonai-civil együttműködés keretében működhetne a Balkánon. Elmondta, hogy az osztrák hadsereg kész a déli határok biztosítására. Egyúttal az EU határvédelmi ügynökségének, a Frontexnek felajánlott egy 100 fős kontingenst.

Az osztrák védelmi miniszter bejelentette, hogy márciusban összehívják Magyarország, Szerbia, Macedónia, Csehország, Szlovénia és Szlovákia képviselőit, hogy a katonai együttműködés lehetőségéről tárgyaljanak. (via Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.