A Fidesz szerint baloldali pártok szervezik a pedagógus tüntetéseket

POLITIKA
2016 február 07., 14:42
comments 490

Tüntetés a köznevelési koncepció ellen. 

Vasárnap délben Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista elnöke sajtótájékoztatót tartott, és arra szólította fel a kormányt, hogy számolja fel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, mert helyette új "demokratikus és kreatív iskolarendszerre" volna szükség. 

A kormánypárt azonnal reagált az MTI-nél az MSZP-s politikus nyilatkozatára, mert szerintük valójában az ellenzéki pártok állnak a múlt heti és az elkövetkező pedagógusok tüntetései mögött. A Fidesz szerint a szocialisták "több száz iskolát zártak be, több ezer pedagógust tettek utcára és csökkentették a fizetésüket és most sem a gyermekek vagy a pedagógusok érdeklik őket, hanem a hergelés."

"A pedagógus tüntetések mögött országszerte MSZP-s, DK-s, Együttes, PM-es, LMP-s és liberális pártaktivisták állnak" 

- áll a közleményben. A Fidesz szerint "a köznevelésben ma a gyermekek az elsők, a pedagógusok pedig 50 százalékos béremelésben részesülnek, amelyre eddig 234 milliárd forintot fordított a kormány", sőt az iskolákat országszerte felújítják, az ingyenes tankönyvellátással és ingyenes gyermekétkeztetéssel pedig a szülők terheit is csökkenti az állam. 

Az állítás azért is abszurd, mert a köznevelési államtitkár leváltásával közvetve a kormány is elismerte, hogy nagyon is valós problémák miatt mentek utcára a pedagógusok, és számos testület írásban fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához panaszaik miatt. Balog Zoltán humánminiszter sem titkolta már szombaton, hogy nincs minden rendben az intézményfenntartóval, és változásokat helyezett kilátásba. Az elmúlt napokban nyíltan csak a miniszterelnök állt ki az oktatáspolitika iránya mellett, de jelek szerint mégsincs egyedül, és pártja kiáll mellett. 

Közel 500 tanintézmény csatlakozott már a miskolci Herman Ottó Gimnázium felhívásához, mely szerint a túlzott központosítás, az adminisztrációs terhek, a pedagógusok béreinek rendezetlensége és a forráshiány lassan a napi munkavégzést is ellehetetleníti. Budapesten és Szegeden is több százan szolidaritottak a miskolci gimnázium által kezdeményezett felvonulás résztvevőivel. 

A rendezvényeken egyébként valóban jelen voltak baloldali politikusok, de semmi jele, hogy részt vettek volna azok szervezésében - épp ellenkezőleg, többségük inkább a pedagógusok felháborodását kihasználva igyekezett szereplési lehetőséghez jutni. 

Szombatra a Pedagógusok Szakszervezete újabb tüntetést szervez a Kossuth térre. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.