Emberi hiba miatt rohanhatott egymásba a két vonat Németországban

baleset
2016 február 10., 10:11

Egy forgalmi irányító hibájából történhetett a keddi vonatbaleset a dél-bajorországi Bad Aiblingnél, amiben 10 ember meghalt, valamint 81-en megsérültek, akik közül 18-an válságos állapotban vannak.

A február 9-i bajorországi vonatbaleset helyszíne (Fotó: Peter Kneffel / dpa)
photo_camera Fotó: AFP/DPA/Peter Kneffel

A két vonat azért ütközhetett egymásnak teljes sebességgel, mert az egyik forgalomirányító leállította az automatikus jelzőrendszert. A német sajtó értesülései szerint a forgalomirányító egy késésben lévő motorkocsit akart átengedni. Ennek a meghatározott időre el kellett volna érnie azt a pontot, ahonnan az egyvágányú vonalról a kétvágányúra áttérve ki tudja kerülni a szembe jövő vonatot.

Bár a motorkocsinak nem sikerült elérnie ezt a pontot, a szembe jövő vonat a váltóházból zöld jelzést kapva továbbhaladhatott, miközben a biztonsági jelzőrendszer pirosat mutatott. A vonat vezetőjének fogalma sem volt arról, hogy a kétvágányú vonalról ismét az egyvágányúra irányították, ami végül a katasztrófához vezetett.

photo_camera Fotó: AFP/dpa/Josef Reisner

A rendőrség egyelőre nem erősített meg a mulasztásról szóló sajtóértesüléseket. A rendőrség szóvivője szerint a szakértők csak most kezdték meg a vizsgálatokat. A vonatok roncsait is csak szerdán kezdik el leemelni a sínekről.

Az ütközéskor a vonatokon összesen 150 ember utazott. A balesetben mindkét mozdonyvezető életét vesztette. Mivel a vonatok egy kanyarban ütköztek össze, a vezetőknek esélyük sem volt, hogy meglássák egymást, és fékezni tudjanak.

Mivel a baleset egy erdős, dobos szakaszon, a Mangfall folyó mellett történt, a mentőalakulatok csak nehezen tudták megközelíteni a roncsokat. Mentőcsónakokat és helikoptereket is bevetettek, hogy a sérülteket el tudják szállítani és a mentéshez szükséges felszerelést a helyszínre tudják vinni. A rendőrség szerint már nem keresnek több eltűntet, ezért remélhető, hogy a halottak száma nem emelkedik tovább. (FAZ/HAZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.