L. Simon törvénymódosításának hála kerülhettek a Habonyhoz köthető lakásba a Szépművészeti Múzeum festményei

Sajtóinformációk szerint Habony Árpád lakott abban a Szerb utcai lakásban, ahová 2013 végén került a Szépművészeti Múzeum tíz festménye

Ez úgy volt lehetséges, hogy az Index szerint pár héttel a kölcsönadás előtt két fideszes képviselő javaslatára törvényt módosítottak. 

A festményeket a köztévén gigantikusat bukó Marslakókat is gyártó Brand Lab Tanácsadó Kft kölcsönözte, ami Halkó Gabriella és Jáksó László tulajdonában van. Innen kerültek egy közpénzből felújított V. kerületi lakásba, ahol Habony lakhatott. 

A festmények három hónapig voltak lakásban, darabja havi 15 ezer forint plusz áfáért. Ehhez törvénymódosítás kellett, a 2013. októberétől hatályos módosítás tette lehetővé, hogy állami tulajdonban lévő műtárgyak magánszemélyekhez és gazdasági társaságokhoz is kerülhessenek. A módosítást L. Simon László és Gyimesi Endre nyújtotta be. 

A törvény másik eredményeként innentől a kultúrért felelős miniszter is dönthet a kölcsönzésekről. Viszont a Brand Lab kérvényét a múzeum vezetője, Baán László hagyta jóvá. 

L. Simon akkor blogjában érvelt a módosítás mellett, mint írta, a hazai múzeumok sokkal több kiállításra érdemes tárgyat őriznek, mint amennyit ki tudnak állítani. 

"Az sem ördögtől való gondolat, hogy a közvagyont képező, de különböző okokból láthatatlan műtárgyak és műkincsek egy részét gazdasági társaságok vagy akár magánszemélyek számára adjuk kölcsön” - írta akkor L. Simon.