A féktelen fogyasztás felemészti a Föld tartalékait

Ezt tudta megbeszélni Ferenc pápa és Kirill pátriárka Havannában az elmúlt 1000 év legfontosabb vallási találkozóján. Ki is adtak erről egy közös nyilatkozatot. Írtak arról is, hogy miközben a szegények tömegei a legalapvetőbb szükségleteiket sem tudják kielégíteni, az emberiség egyre nagyobb mértékű gazdagságot halmoz fel. „Nem lehetünk közömbösek a gazdag országok ajtaján kopogtató migránsok és menekültek millióinak a sorsa iránt” - hangsúlyozta a két egyházfő. 

Az egyházi vezetők ezen kívül óva intettek az olyan európai integrációtól, amely nem tartja tiszteletben a vallási identitást, és felszólítják Európát, hogy maradjon hű keresztény gyökereihez.

Az európai integráció, amely véres konfliktusok évszázadai után vette kezdetét, nagy reményeket ébresztett sokakban, akik a béke és biztonság garanciáját látták benne - olvasható a nyilatkozatban. 

A pápa és a pátriárka utalt rá, hogy más vallások is hozzájárultak az emberi civilizáció fejlődéséhez, ugyanakkor kifejezték meggyőződésüket, hogy Európának hűnek kell maradnia keresztény gyökereihez. (MTI)