A Spiegel bizonyítékokat mutatott be arról, hogy az oroszok szárazföldi csapatokat is küldtek Szíriába

A Spiegel bemutatott két videót, amelyek szerintük bizonyítják, hogy Vlagyimir Putyin állításai ellenére, az oroszok szárazföldi egységeket is bevetnek Szíriában. A felvételeket egy orosz bloggerekből álló csoport, a moszkvai Conflict Intelligence Team hozta nyilvánosságra.

A német lap szerint a videókon szereplő orosz katonákat a Törökországhoz közeli Latakia tartományban vetették be.

Az első felvételen oroszul beszélő tisztek láthatók, akik a Latakiában zajló harcokat figyelik. Egy szír újságíró kérdésére az egyikül a szír kormányerők harcképességét méltatja. Az orosz tiszt megjegyezte, hogy az itt tartózkodása alatt a nemzeti védelmi erők még egyetlen állásukat sem adták fel. Ezért pedig kiválóra értékeli a teljesítményüket.

A Conflict Intelligence Teams szerint a felvétel a Salma  nevű szíriai településnél készülhetet, ami mindössze 10 kilométerre van a török határtól. A lap szerint a videóban szereplő szír riporter a felvétel megjelenésének napján a Twitterre is posztolt egy szelfit a településről.

A második felvételen egy lőállás látható, ahonnan épp Msta-B típusú, orosz gyártmányú tarackok tüzelnek. A felvételt egy orosz hírügynökség jelentette meg. A videó leírásában szintén Latakiát jelölték meg helyszínként. Bassár el-Aszad elnök csapatai sosem rendelkeztek ilyen lövegekkel, a felvételen pedig oroszul hangzik el a parancs, hogy „Kettes, tüzelj!”. A Msta-B tarackok bevetése miatt már tavaly is felmerült a közvetlen orosz részvétel gyanúja

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a német Handelsblattban csütörtökön arra figyelmeztette az Egyesült Államokat és arab szövetségeseit, hogy akár világháborúhoz is vezethet, ha szárazföldi csapatokat vetnek be Szíriában.