Még ma sztrájkot hirdethetnek a vasutasok

POLITIKA
2016 február 12., 08:20
comments 157

Csütörtön a MÁV viszavonta a szakszervezeteknek hétfőn tett ajánlatát a 2,2 százalékos béremelésről, ami azokra vonatkozott volna, akik havi 450 ezernél kevesebbet keresnek. (A 38 ezer MÁV-alkalmazott közül 36 ezer ilyen.) A Népszabadság szerint ezért a vasutasok pénteken sztrájkot hirdetnek. 

MTI Fotó: Kovács Tamás
photo_camera MTI Fotó: Kovács Tamás

Az ajánlat szerint a MÁV fél százalékkal hozzűjárult volna az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekhez plusz évi kétszer 25 ezer forint extra juttatást utalt volna a dolgozóknak. Már a hétfői ajánlat sem nyerte el a tetszését a szakszervezeteknek, de úgy tűnt, sztrájkra végül nem kerül sor. 

A csütörtöki új verzió ugyan átlagos 3 százalékos béremelést tartalmaz, de a többi követelést figyelmen kívül hagyja, és ez annyira felbőszítette az érdekképviseletet, hogy a Népszabadság szerint pénteken bejelentik, hogy sztrájkba kezdenek. 

Egy százalékos béremelés egyébként hozzávetőleg 1 milliárd forintos plusz költséget jelent a fejlesztési minisztérium alatt működő MÁV-nak. 

(Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.