Mobilalkalmazás segít az iráni fiataloknak elkerülni az erkölcsrendészet járőreit

2016 február 12., péntek 20:58
175

A divatosan öltözködő iráni fiatalok napján nagyon el tudja rontani, ha elkapja őket az iráni erkölcsrendészet, az Ershad egyik mobil járőregysége. Ezek az egységek általában egy kisteherautóból, néhány szakállas férfiból és 1-2 csadoros nőből állnak, és ha ezek az emberek úgy találják, hogy valaki a ruházkodásával vagy a viselkedésével megsérti az Iránban érvényes iszlám erkölcsi szabályokat, bírságot szabhatnak ki, vádat emelhetnek, és aláírathatnak a megbírságolttal egy olyan papírt is, amiben megígéri, hogy soha többé nem követ el ilyen kihágást.

Most azonban egy új mobilapp segíthet az iráni fiataloknak az Ershad kijátszásában. Az alkalmazás neve Gershad, és olyan, mint azok az appok, amiken keresztül a felhasználók jelezhetik egymásnak az út menti traffipaxokat. Persze azzal a különbséggel, hogy ez az app az Ershad járőregységeinek tartózkodási helyeit mutatja.

Az alkalmazásnak a felhasználók jelenhetik a járőregységek tartózkodási helyét, és ha beérkezik egy meghatározott számú bejelentés, akkor megjelenik a térképen a járőr, és az app értesíti a felhasználót, hogy kerüljék el. Ahogy a járőr odébbáll, és a róla beérkező jelentések száma is csökken, a térképen fokozatosan elhalványodik, majd eltűnik az ikonja.

Az iráni közösségi médiában elég nagyot robbant az alkalmazás érkezése, az emberek többsége örül annak, hogy végre el tudja kerülni valahogy a találkozást az erkölcsrendészettel. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt