Simicskó szerint a honvédség készen áll a tartalékosok kiképzésére

Nemcsak a szentendrei Altiszti Akadémia, hanem további alakulatok, a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség dandár, valamint az Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt katonai szervezetei is készen állnak az idei önkéntes tartalékos alapkiképzésekre - írta a honvédelmi miniszter a parlament honlapján pénteken közzétett írásbeli válaszában.

Simicskó István a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerével kapcsolatban Novák Előd és Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselők által benyújtott kérdéscsomagra válaszolva azt is elmondta, hogy a tervek szerint tíz helyőrségben kiképző századokat alakítanak ki, és ezek feladata többek között a tartalékos alapkiképzések levezetése lesz.

2016. február 3-án 3780 önkéntes műveleti, és további 1590 önkéntes védelmi tartalékos katonával rendelkezett a honvédség. Az önkéntes műveleti tartalékosok közül 3100 katona részesült szolgálati járandóságban.

Az önkéntes védelmi tartalékosok közül tavaly 34-en vonultak be a 25 napos alapkiképzésre, míg az önkéntes műveleti tartalékosok közül 24-en várnak a 25 napos kiképzésük megkezdésére.

A jobbikos politikus kérdésére válaszolva a honvédelmi miniszter azt is közölte, hogy a tavalyi alkalmassági vizsgálatok során a hivatásos katonai szolgálatra jelentkezők 14, a szerződéses katonai szolgálatra jelentkezők 41, míg az önkéntes tartalékos katonai szolgálatra jelentkezők 26 százaléka bizonyult alkalmatlannak. (MTI)