Orbán: 2018 előtt nem jöhet szóba a Klik feldarabolása

Az Index értesülései szerint több fideszes képviselő, köztük Kósa Lajos frakcióvezető is kritizálta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működését a Fidesz lillafüredi frakcióülésén. Orbán pedig azzal nyugtatta az oktatás helyzete miatt elégedetlenkedő képviselőket, hogy

2018-ban majd megvizsgálják, érdemes-e fenntartani az új rendszert.

Kósa az frakcióülésen azt mondta az Index szerint, hogy bejöttek az oktatási központosítással kapcsolatos félelmek, és ezt bizonyítja a szombati nagy tanártüntetés is a Kossuth téren.

A tanácskozáson az is felmerült, hogy a Lázár-féle bürokráciacsökkentő csomag keretében felszámolják a Kliket is, és az oktatás meg az iskolák felügyeletét a kormányhivatalok kapnál meg. Ezt azt jelentené, hogy a több mint 3000-es létszámú Klik feladatai is az eleve felduzzasztott kormányhivatalok vennék át.

Orbán azonban azt mondta, hogy 2018 előtt nem jöhet szóba a Klik feldarabolása, mert a következő 2 évben éppen elég munka lesz, hogy rendezzék a Lázár listzáján lévő, megszűnésre ítélt állami szervek sorsát.

A miniszterelnök azonban érzékeltette azt is, hogy 2018 után tényleg felül kell vizsgálni az oktatási rendszert, és meg kell fontolni, hogy érdemes-e megtartani a Kliket.

Az Index forrásai szerint amúgy Orbán továbbra is bízik a leváltott közoktatási államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit munkájában, és nem tartja felelősnek őt az oktatásban kialakult helyzetért, hiszen csak 2014-ben vette át a közoktatás felügyeletét emmis államtitkárként.