John McCain szerint orosz trükk a szíriai fegyverszünet

külföld
2016 február 14., 12:19
comments 108

"Bárcsak osztozhatnék pár barátom véleményében, akik áttörésnek tartják ezt [a szíriai fegyverszünetről kötött] egyezményt, de sajnos nem tehetem" - jelentette ki az éves müncheni biztonságpolitikai világkonferencián tartott beszédében John McCain republikánus szenátor, egykori elnökjelölt. A hagyományosan héja, vagyis beavatkozáspárti McCain szerint a megállapodás csak az oroszoknak és szír kliensüknek, Bassar el-Aszadnak kedvez, maga Oroszország pedig 

"katonai agressziója szolgálatába állította diplomáciáját".

"Fogalmazzunk világosan arról, hogy mit ért el ez az egyezmény: még egy hétig szabad utat ad az Aleppo elleni támadásoknak. Kötelezi az ellenzéki csoportokat a harc feladására, de engedélyezi az oroszoknak a terroristák elleni támadásokat - ők pedig mindenkit, még a civileket is terroristának tartanak" - mondta.

Még egy gyenge pontjára rámutatott a csütörtöki egyezménynek: "Milyen következményei vannak, ha Oroszország vagy Aszad megsérti az egyezményt? Én nem látok semmilyet".

Szerinte Vlagyimir Putyin "nem érdekelt abban, hogy a partnerünk legyen. Ő csak meg akarja erősíteni Aszad Rezsimjét. Oroszországból pedig hatalmi tényezőt akar csinálni a Közel-Keleten". (Via AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.