Schmitt Pál szerint azért is Budapestnek kellene megkapnia az olimpiát, mert az éremtáblázaton is mindig elöl végzünk, főleg a nyári játékokon

politika
2016 február 15., 21:33
comments 202

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, valamint Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke is elégedettséggel beszélt a Lillehammerben zajló ifjúsági téli olimpiáról.

„Nagyon tetszik az esemény. Jó látni például a hódeszkások krossz versenyét, ami először szerepel az ifjúsági olimpia programjában. Hihetetlenül izgalmas és jó a fiatal sportolókra nézni, hogy mennyire élvezik ezt az egészet, ráadásul még az időjárás is fantasztikus” – mondta a német sportvezető az M4 Sportnak adott helyszíni interjúban.

Bach a 15 fős magyar csapattal is tisztában volt, ugyanis megemlítette, „Magyarországnak nagyon erős rövidpályás gyorskorcsolyázói vannak”, ezzel utalva például Liu Shaoang 1000 méteren nyert vasárnapi bronzérmére. (Egyébként az egyéni versenyben induló Vértes Nátán is bejutott a jégkorongozók nyolcas döntőjébe.)

Schmitt Pál elégdett

Schmitt Pál saját bevallása szerint minden nap más-más versenyre megy szurkolni, de végiglátogatja a korábbi, 1994-es olimpia helyszíneit is, emellett pedig fontos diplomáciai feladata is van, ugyanis képviselnie kell Magyarország 2024-es olimpiára benyújtott pályázatát.

„Mindenki tudja, hogy Budapest az egyik pályázó város, és szerdán van a határidő, amikor le kell adnunk az első jelentést a háromból” – utalt Schmitt Pál arra, hogy a három részből álló pályázati eljárás első szakaszának, a jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje február 17-e. Mint mondta:

„Megvannak az érveink. Magyarország még nem rendezett soha olimpiát, míg a riválisainknál már több is volt. Ezen kívül az éremtáblázaton is mindig elöl végzünk, elsősorban a nyári olimpiai játékokon.”

Schmitt elmondta, hogy az egész közép-kelet európai régióban, ahol több mint 150-200 millió ember él, még soha nem volt olimpia, de Magyarország sok versenyt rendezett már különböző olimpiai sportágakban és az emberek szeretnek Budapestre jönni. Schmitt azt ígérte:

„Jó házigazdák leszünk, kompakt játékok lesznek, és elsősorban a sportolók lesznek a középpontban.”

A 2024-es játékok helyszínét a NOB 2017 szeptemberében, limai kongresszusán jelöli ki. A rendezésre Budapest mellett Róma, Párizs és Los Angeles pályázik. (Az olasz parlament nagy többséggel támogatta a pályázást a 2024-es olimpiára, mégis lehet róla népszavazás.)

Schmitt szerint szép jövője lehet az ifjúsági olimpiai játékoknak, mivel a lillehammeri esemény sikeres és jó hangulatú, a fiatalok boldogok, a sportteljesítmények pedig magas színvonalúak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.