Március végétől kivonhatják a forgalomból azokat az uberes autókat, amik nem felelnek meg az új követelményeknek

Március végén, április elején hatályba lép az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy a taxisokkal szemben támasztott feltételeket be nem tartó Uber taxisok autójáról egy ellenőrzés során az intézkedő levegye a rendszámot, vagyis a kivonja a kocsit forgalomból

- közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kedden az M1-en.

Fónagy János azt mondta, hogy a kormányrendelet szerint a személyi és tárgyi feltételek hiányakor maximum 800 ezer forintos bírságot szabnak ki. Ebből 600 ezer forint az autóval kapcsolatos tárgyi feltétekkel, 200 ezer forint pedig a személyi feltételekkel függ össze.

Ezen kívül február közepén lépett életbe az Uber-szolgáltatást érintő másik kormányrendelet, ami a jogosulatlan diszpécserszolgálatra terjed ki.

A személyszállítás személyi feltétele, hogy a személyszállítást vállaló sofőrnek be kell töltenie a 21. életévét, megkülönböztetett vizsgákat kell teljesítenie és megkülönböztetett jogosítványokkal is rendelkeznie kell.

Tárgyi előfeltétele, hogy a személyszállításra használt jármű nem lehet 10 évesnél idősebb, és a sofőrnek élet- és vagyonbiztosítást is kell kötnie.

Ezeken kívül Budapesten további szabályok is érvényesek, például a budapesti taxiállomás-engedély kiváltása. 

Fónagy János szerint egy Budapesten dolgozó taxisnak 450-500 ezer forint többletköltséget jelent, hogy megfeleljen a szabályoknak. 

Az államtitkár egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a legutóbbi információk szerint már 30-40 uberes sofőr vizsgázott le annak érdekében, hogy a taxisokkal szemben támasztott személyi feltételeknek eleget tegyen. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.