Ott tartunk, hogy a közmédia egyszerűen képtelen nem hazudni

media
2016 február 16., 11:22
comments 71

Testközelből ismerem, milyen az, amikor valaki kóros hazudozó. Volt ugyanis egy barátom, aki éveken át szenvedett ettől a betegségtől. Nem üres fordulat itt a "szenvedett", szívből sajnáltam ugyanis amiatt, hogy a kór miatt mindig kamuznia kellett. Ami borzasztóan fárasztó dolog. Mert az oké, hogy a nagy dolgokban nyilván nem mondott igazat. De ő a legjelentéktelenebb, se neki, se másnak nem számító, piszlicsáré ügyekben is kénytelen volt kitalálni valami alternatív sztorit a belső késztetése miatt, napjában tízszer akár, majd ezeket fejben is kellett valamennyire tartania, hogy ne bukjon le.

Rémes élet lehetett!

Ilyen rémes lehet MTVA-snak lenni. A jelek szerint a közmédia is ott tart már, hogy még olyan ügyekben is fizikailag képtelenek igazat mondani, amikben teljesen világos a helyzet és különösebben mégcsak érdekükben sem áll csúsztatni meg kamuzni.

Írtam hétfőn egy cikket arról, hogy az MTVA pénzt akar fizettetni azokkal a vendéglátóhelyekkel, amelyek le akarják adni a foci-Eb meccseit, akár tévén, akár kivetítőn, bár négy éve, az előző foci-Eb idején a szurkolókra és a közszolgálatiságra hivatkozva egyszer már lemondtak a sarcolásról, jóllehet állításuk szerint minden joguk meg lett volna pénzt szedni. Az MTVA - a pénzemből eltartott közmédiához illően - egyetlen írásos kérdésemre sem válaszolt, de a cikk megjenése után kiadtak egy közlemény, ami itt olvasható.

A közlemény a cikkünk egyetlen állítását sem cáfolja, bár ez természetes, hiszen úgy írtunk igazat, hogy a kezünkben volt hozzá az MTVA levele, az UEFA marketingcége pedig nem magyar kormányszerv, így gyors és korrekt tájékoztatást adott az ügyben. A szöveg mégis ezzel kezdődik:

Bár az UEFA már a kis befogadóképességű – akár 1-100 fős – nyilvános vetítésekre is határoz meg tarifát, ennek megfizetésétől az MTVA azokban a vendéglátóipari egységekben, ahol normál üzletmenetben is lehetőség van közös televíziózásra, az MTVA eltekint; díjfizetési kötelezettséget csak a 300 fő fölötti befogadó-képességű üzletek esetében határoz meg. Az MTVA döntésének értelmében tehát a magyar vendéglátóhelyek 99 százaléka mentesül a díjfizetés alól.

Sajnos ez, ebben a formában egyszerűen nem igaz. Ahogyan azt bárki megnézheti az UEFA weboldalára feltöltött "UEFA Euro 2016 Public Screening Frequently Asked Questions" című pdf dokumentumban, amit egyébként az eredeti cikkembe is belelinkeltem. A dokumentum 5. oldalán ugyanis a következő bekezdés olvasható:

photo_camera

Ugyanez magyarul:

A program minden nyilvános kivetítésre vonatkozik?

Igen. Minden nyilvános kivetítésre vonatkoznak az UEFA által vagy az UEFA nevében megszabott általános felhasználási feltételek. Az UEFA ugyanakkor mentesíteni fogja az engedélykérési kötelezettség alól azokat a nyilvános kivetítéseket, amelyek teljesítik a következő feltételeket:

1.) A vetítés helyszínének befogadóképessége nem haladja meg a 300 főt.

2.) Nincs sem szpozor, sem belépődíj.

Tehát

  • az UEFA ugyan tényleg megszabott tarifát a kis befogadóképességű vetítésekre is, de azzal a mozdulattal mentesítette is a fizetés alól a kis helyeket.
  • Vagyis a közlemény állításával szemben nem az MTVA tekintett el a fizettetéstől, hanem az UEFA, eleve és központilag. Az UEFA dokumetuma szerint ez a döntése az egész világra vonatkozik.

"Az MTVA döntésének értelmében tehát" helyett az "Az UEFA döntésének értelmében tehát" lenne az igaz.

Mint látható, az egésznek nincsen különösebb jelentősége az ügy lényege szempontjából. Pont ezért aggasztó tünet, hogy az MTVA még ebben a helyzetben is megpróbálta kreatívan értelmezni a valóságot. A közpénzből folyó félretájékoztatás soha nem volt ennyire értelmetlen. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.