Úgy tűnik, Orbán tényleg csak az EU-t idegesíteni ment Moszkvába

POLITIKA
2016 február 17., 15:48
comments 200

"Orbánnal mutatja ma meg Putyin, hogy van barátja a nyugati táborban" - írta a moszkvai Putyin-Orbán találkozó elé Magyari kolléga, aki hosszú cikkben próbált okot találni arra, hogy az EU kifejezett tiltása ellenére miért is van szükség a legfelsőbb szintű magyar-orosz találkozóra.

Nem talált.

Most, hogy lezajlott Putyin és Orbán negyven perc késéssel kezdődő, ez alapján pedig már-már jelentőségtelinek tűnő sajtótájékoztatója, ugyanitt tartunk:

az elhangzottak alapján fogalmam sincs, hogy miért volt szükség erre a találkozóra.

A sajtótájékoztató elején tett nyitónyilatkozatában Putyin olyan eget rengetően fontos témákat említett, mint

  • a magyar-orosz kereskedelem, ami tavaly 40 százalékkal csökkent, de erről a valutapiaci volatilitás (magyarul: a rubel árfolyamának összeomlása) és a szankciók tehetnek;
  • Paks, amiről semmi új infó nem hangzott el;
  • a tavaly véget ért magyar kulturális évad Oroszországban;
  • orosz nyelvtanárok képzése;
  • diákcsere.

Erre Orbán azzal tromfolt, hogy

  • kedvezőtlen nemzetközi környezetben javuló orosz-magyar viszony;
  • a magyar energiafüggés Oroszországtól;
  • hogy jó kapcsolatok nélkül a magyar ipar és a magyar gazdaság is működésképtelen lenne;
  • és hogy Oroszország nem fenyegeti a hazánkat.

Ő is megismételte, hogy nem a két fél hibájából romlott a kereskedelem, és hogy milyen fontos a diákcsere, amit

a magyar kormány kétszáz, államilag támogatott ösztöndíjas hellyel támogat,

mert a jó kapcsolatokhoz nagyon fontos, hogy a magyar és az orosz fiatalok barátkozzanak.

Mindkét vezető érintette a közel-keletet és a menekültválságot. Putyin ebben csak az orosz propagandavonalat képviselte, azt mondta, hogy Szíriában és Líbiában is kezelni kell a helyzetet, és közösen kell harcolnunk a normalizációért. A menekültválság okának azt jelölte meg, hogy a térségben megbomlott a társadalmi rend, amit szerinte vissza kell állítani - magyarul Szíriában támogatni kell Bassar el-Aszadot.

Orbán ennél meglepőbbet tudot mondani, szerinte ugyanis

Oroszország erőfeszítéseket tett a válság kezelésére, hogy a menekültáradat megszűnjön.

(Közben valahol Szíriában orosz vadászgépek bombázzák Aleppót, ahonnan emberek tízezrei tartanak a török határ felé.)

A sajtótájékoztatón az érdeklődő újságírók felvetettek még pár kérdést. Egy magyar újságíró például az iránt érdeklődött, hogy magyar cégek építhetnek-e stadionokat a 2018-as oroszországi vébére. Putyin szerint építhetnek, ő örülne. A TASZSZ a menekültkérdésben képviselt "sajátos" magyar álláspontról érdeklődött. Putyin megdicsérte Orbánt, mert szerinte a magyarok "a saját érdeküket képviselik, és ez a helyes álláspont". Orbán pedig azt mondta, hogy három kérdés van, de négy lett belőle:

  • szerinte a nagy EU-országok szerint jó, hogy ellenőrizetlenül ömlenek be a migránsok Európába. Orbán szerint viszont terrorveszély és közbiztonsági kockázat.
  • Orbán szerint érték, hogy Európában keresztény kulturális gyökérzetű nemzetek vannak, de a többség szerint ezen már túllépett a világ.
  • Orbán szerint ő gondolja úgy, hogy be kell tartani az európai szerződéseket, és meg kell védeni a schengeni határt.
  • Orbán szerint az is kérdés, hogy "ha egy ország milliós nagyságrendben engedett be menekülteket", az aztán rákényszerítheti-e azokat, "akik ebben nem vettek részt" arra, hogy befogadják őket.

Magyarországon át amúgy a hivatalos állami statisztikák szerint is több százezer menekült ment át Ausztria, így végső soron a nevén nem nevezett Németország felé.

Az MTI-t pedig az érdekelte, hogy enyhülhetnek-e a gazdasági szankciók. Putyin élt a felkínált lehetőséggel, és kifejtette, hogy Oroszországnak ez ügyben semmi teendője nincs, mert

  • a szankicókat az EU rendelte el;
  • az ukrajnai tűzszünet megvalósulásához pedig Ukrajnának kéne magától feldarabolnia magát alkotmányt módosítania.

Orbán szerint pedig az EU-nak fel kell ismernie, hogy a gyenge gazdasági növekedése mellett ne működjön együtt olyan országokkal, amelyek dinamizmust tudnának adni a saját gazdaságának. És viccen kívül arra gondolt, hogy az éppen mély gazdasági válságban levő Oroszország ilyen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.