Annyira olcsó az olaj, hogy már a kalózoknak sem kell

Az elmúlt egy év során akkorát zuhant a nyers kőolaj ára, hogy már meg sem éri elrabolni az óriási tankerhajókat. A hajók kirablása sosem volt egyszerű ügy, ezeket az óriási tankereket általában fegyveres őrök védik, az eltérítés után el kell velük hajózni olyan helyekre, ahol nem fogják megtalálni, a rakományra pedig kell előre egy vevő és így tovább. 

Míg tavaly júliusban még száz dollár volt egy hordó ára, mostanra ez harminc dollár alá zuhant, ezért szakértők szerint egyszerűen nem jó üzlet az Afrika nyugati partja mellett hajózó tankereket megtámadni. A térségben emiatt érezhetően vissza is szorult a kalózkodás. 

A fénykép csak illusztráció (AFP PHOTO CHRISTOPHE SIMON)

Igaz, hogy a kalózok visszaszorulása már a korábbi években is érezhető volt, míg 2013-ban még száz támadást regisztráltak, és ebből 56 járt sikerrel, addig 2014-ben már csak 67-et, amiből 26-szor értek el sikert a kalózok. Igaz, feltételezések szerint a támadások egy jelentős részét nem is jelentik a hatóságoknak, így a pontos számok magasabbak lehetnek. 

Nyugat-Afrikában csak azután jelent meg komoly problémaként a kalózkodás pár évvel ezelőtt, hogy előtte a fosztogatók évekig támadták viszonylag zavartalanul a kontinens keleti felén a hajókat. Miután ott komoly hadieszközökkel és őrjáratokkal kezdtek el ellenük védekezni, költöztek át a nyugati térfélre. Az elmúlt egy-két évben itt is elkezdtek a környező országok hadseregei ellencsapásokat mérni a kalózokra, így az olajárak esése mellett párhuzamosan ez is okozhatta a támadások számának csökkenését. (Quartz)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.