Annyira olcsó az olaj, hogy már a kalózoknak sem kell

külföld
2016 február 18., 21:10
comments 45

Az elmúlt egy év során akkorát zuhant a nyers kőolaj ára, hogy már meg sem éri elrabolni az óriási tankerhajókat. A hajók kirablása sosem volt egyszerű ügy, ezeket az óriási tankereket általában fegyveres őrök védik, az eltérítés után el kell velük hajózni olyan helyekre, ahol nem fogják megtalálni, a rakományra pedig kell előre egy vevő és így tovább. 

Míg tavaly júliusban még száz dollár volt egy hordó ára, mostanra ez harminc dollár alá zuhant, ezért szakértők szerint egyszerűen nem jó üzlet az Afrika nyugati partja mellett hajózó tankereket megtámadni. A térségben emiatt érezhetően vissza is szorult a kalózkodás. 

photo_camera A fénykép csak illusztráció (AFP PHOTO CHRISTOPHE SIMON)

Igaz, hogy a kalózok visszaszorulása már a korábbi években is érezhető volt, míg 2013-ban még száz támadást regisztráltak, és ebből 56 járt sikerrel, addig 2014-ben már csak 67-et, amiből 26-szor értek el sikert a kalózok. Igaz, feltételezések szerint a támadások egy jelentős részét nem is jelentik a hatóságoknak, így a pontos számok magasabbak lehetnek. 

Nyugat-Afrikában csak azután jelent meg komoly problémaként a kalózkodás pár évvel ezelőtt, hogy előtte a fosztogatók évekig támadták viszonylag zavartalanul a kontinens keleti felén a hajókat. Miután ott komoly hadieszközökkel és őrjáratokkal kezdtek el ellenük védekezni, költöztek át a nyugati térfélre. Az elmúlt egy-két évben itt is elkezdtek a környező országok hadseregei ellencsapásokat mérni a kalózokra, így az olajárak esése mellett párhuzamosan ez is okozhatta a támadások számának csökkenését. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt