Ilyen se nagyon volt még: a fogamzásgátlást javasolja a pápa

külföld
2016 február 18., 18:38
comments 244

Ferenc pápa szerint engedélyezni kell azoknak a nőknek, akik ki lehetnek téve a zikavírus fertőzésének, hogy használhassanak fogamzásgátló eszközöket.

Bár ez 2016-ban ez nem hangzik már annyira újszerű gondolatnak, az nagy dolog, hogy a katolikus egyház feje mondjon ki ilyesmit. 

Ugyanakkor az egyház álláspontjánál maradva a pápa továbbra is élesen elítélte az abortuszt, abszolút gonoszságnak bélyegezve azt. Ehhez képest viszont a mesterséges fogamzásgátlás mindenképp kevésbé rossz, mondta a pápa újságíróknak Rómában, miután visszatért Mexikóból. 

Bizonyos esetekben ez a kisebbik rossz, mondta el a pápa, arra utalva, hogy félő, a Dél-Amerikában terjedő vírussal fertőzött terhes nők kisfejűségtől szenvedő gyerekeket hoznak világra. 

Hasonlóra korábban csak egyszer volt példa, VI. Pál pápa az Afrikában dolgozó apácáknak engedélyezte a fogamzásgátló tabletták szedését, mivel a hatvanas-hetvenes években rendszeresek voltak az ellenük elkövetett nemi erőszakok Belga Kongóban. 

Viszont Ferenc pápa szerint az abortuszt soha nem engedélyezhetik, még olyan esetben sem, ha tudni lehet, hogy a gyerek a zikavírus okozta megbetegedéssel jönne világra. Az abortusz bűn, tette hozzá a pápa. 

Egy ember meggyilkolása, hogy megmentsünk egy másikat. Ez az, amit a maffia is tesz. 

- mondta még el. A pápa szavainak azért is van nagy súlya, mert a zika pont olyan országokban terjed jelenleg, ahol nagyon magas a hívő katolikusok aránya, és az abortusz lehetősége ezekben az országokba jellemzően legális keretek között nem elérhető. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.