Boris Johnson a brit kilépés mellett fog kampányolni

külföld
2016 február 21., 16:13
comments 127

Annak ellenére, hogy a brit miniszterelnöknek, David Cameronnak sikerült elérnie, amit akart, és különalkut kötött az EU tagállamainak vezetőivel, így a kormánya a bennmaradás mellett fog kampányolni a júniusi népszavazás előtt, Nagy-Britannia sorsának kérdése még bőven nincs lefutva. 

Alaposan felforgathatja például az erőviszonyokat, hogy az egyik legnépszerűbb konzervatív politikus, Cameron párttársa, Boris Johnson vasárnap elvileg bejelenti, hogy a kilépés, azaz a brexit mellett fog kampányolni. 

Cameron és Johnson (AFP / POOL / Stefan Rousseau)
photo_camera Cameron és Johnson (AFP / POOL / Stefan Rousseau)

Ez pedig hatalmas lökést adhat a távozók kampányának. A londoni polgármester állítólag szerint hosszas gondolkodás után jutott arra, hogy ideje otthagyniuk az Európai Uniót. 

A hírt a BBC szellőztette meg, Johnsonnak állítólag vasárnap este, helyi idő szerint tízkor a Daily Telegraph honlapján fog megjelenni egy véleménycikke, amiben hivatalosan is be fogja jelenteni mindezt. 

Johnson döntése hatalmas csapás Cameronnak is. Közvélemény-kutatások szerint a maradás melletti tábort is nagyon megerősítette volna, ha Johnson nyíltan kiáll a kormány mellett. 

A botrányhős politikus az elmúlt félévben folyamatosan ingadozott a kérdésben, de közeli barátainak az elmúlt hetekben arra utalgatott, hogy a brexit felé hajlik. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.