Online játék mutatja meg, hogyan kedvez a CSOK a jobb vagyoni helyzetben lévőknek

2016 február 22., hétfő 10:22

A Lakj okosan! című online játékot a Habitat for Humanity Magyarország alkotta meg, és a cél, hogy könnyebben lehessen megérteni, ki jogosult a CSOK igénybe vételére vagy kinek járhat az adósságcsökkentési támogatás. 

Többféle vagyoni és társadalmi helyzetű játékos közül választhatunk, hogy aztán különféle döntéseken átverekedve magunkat csodálkozhassunk rá arra, kinek milyen mértékben támogatja lakhatását az állam. 

Az eredmény meglepő lesz, ígéri a Habitat, de valószínűleg csak annak, aki még nem olvasta cikkeinket arról, hogyan kedvez az új lakástámogatási rendszer a jobb vagyoni helyzetben lévő csoportoknak. 

Mint sajtóközleményükben írják, régóta hangsúlyozzák éves jelentéseikben (a legutóbbit itt foglaltuk össze), hogy a központi költségvetésből minden évben jóval kisebb arányban jut forrás a lakhatási szegénységben élők helyzetének javítására, míg a jobb helyzetűek ingatlanvásárlásának ösztönzésére sokkal nagyobb összegek mennek el. Ez a tendencia az utóbbi években – többek között a központi lakásfenntartási támogatás és adósságkezelési szolgáltatás eltörlésével, az új építésű ingatlanok áfájának csökkentésével, és a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) idei kibővítésével – csak tovább romlott.

A Habitat játéka ide kattintva érhető el