A Klik bénázása miatt nyolc hónapja nincs tető a vásárosnaményi iskolán

oktatás
2016 február 23., 12:53
comments 67

Még július 24-én csapott le egy vihar a vásárosnaményi Eötvös József Iskolára. Letépte az épület tetejét, az iskola felső szintjén öt tanteret használhatatlanná vált, a nem sokkal korábban felújított tornaterem tetőszerkezete is komolyan megsérült. 45-50 millió foritos kár keletkezett. 

photo_camera Fotó: szon.hu

A hétszáz gyermeket oktató iskola három osztályát átmenetileg a szemközti művelődési központban helyezték el. Filep Sándor polgármester még szeptemberben azt mondta, a rekonstrukció költségét az iskolát fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) állja, a munkálatok a kárrendezés befejezése után kezdődhetnek el.

Nyolc hónap telt el, az iskolának azóta sincs teteje. 

"Az önkormányzat ideiglenesen fóliával befedte a tetőt, ám azóta az időjárás azt is megtépázta, ázik a tornaterem fala, ami azt jelenti, ma már nagyobb a kár, mint tavaly nyáron volt" – nyilatkozta a szon.hu-nak most Filep Sándor polgármester. 

Az egyébként fideszes Filep azt mondta, hogy a tavaly nyári vihar után azonnal felajánlották a Klik-nek, hogy az önkormányzat a vis maior keretből pályázik a helyreállításra, azonban ettől elzárkózott a központi iskolafenntartó. A közbeszerzés elhúzódott, már a novembertől életbe lépő új szabályok vonatkoznak rá, ami tovább késleltette az Eötvös-iskola megrongálódott épületének rekonstrukcióját.

A polgármester még december 1-jén Hanesz Józsefnek, a Klik elnökének is írt levelet, amelyben kérte, gyorsítsák fel az eljárást, ám válasz nem érkezett.

A tető nélküli vásárosnaményi iskoláról az Emmi is tud. A parlamentben Tukacs István képviselő kérdezett rá decemberben arra, hogy miért nem történt semmi. 

Rétvári Bence államtitkár szerint 

"Valóban feltűnő, hogy egy nyári viharkár kijavítása vajon miért húzódik ilyen hosszú ideig, és hogyan kerülhet egy bürokratikus útvesztőbe egy ilyen nem egyszerűnek, de azért közepesen bonyolultan megoldhatónak tűnő ügy, és ahogy utánajártam ennek a kérdéskörnek, minden fölmerült itt, ami csak elhúzhatta a befejezését ennek a munkának"

- válaszolta Rétvári.   

Az államtitkár szerint az is bonyolította a helyzetet, hogy amikor a vihar történt, akkor még az önkormányzat volt a működtetője ennek az iskolának, de úgy döntött, hogy átadja a Kliknek. 

A most nyilatkozó polgármester szerint azonban nem igaz, amit Rétvári állít.

"Sajnos az államtitkár pontatlan információkat kapott, rosszul tájékoztatták: 2013. január 1-jével átadtuk a Kliknek a fenntartói és működtetői jogokat, tavaly csak a köznevelési támogatás további (2015. szeptember 1. – 2019. augusztus 30. közötti időszakra vonatkozó) megfizetéséről döntöttünk. A vihar idején tehát nem mi feleltünk az iskoláért, ezért nem is tehettünk semmit a mielőbbi helyreállításért".

A város egyébként évente 117 millió forint fenntartási hozzájárulást fizet a Klik-nek.  

Rétvári még decemberben azt mondta: "Mi a magunk részéről mindent, amit ehhez meg tudunk adni, a helyi KLIK-vezetőknek meg fogunk adni, és utasítjuk őket a minél gyorsabb eljárásra, mert arra van szükség, hogy minél hamarabb a diákok birtokba tudják venni a felújított és befedett tantermeket."

Azóta eltelt két hónap, és a minden, amit a minisztérium meg tudott adni, az nem volt elég ahhoz, hogy teteje legyen az iskolának.

Ezt is hozzácsaphatjuk az adósságszámlálóhoz. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.