Bukik a Szép-kártya és az Erzsébet utalvány

2016 február 23., kedd 9:42
148

Az Európai Unió Bírósága szerint nem egyeztethetők össze az uniós joggal a SZÉP kártya rendszer és az „Erzsébet étkezési utalvány” rendszer egyes elemei - írja a döntésről a hvg.

Az Európai Bizottság azután indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben, miután a kormány átalakította az étkezési jegy piacát, és kipaterolta a külföldi cégeket, így az addig piacvezető Chèque Déjeunert és a Sodexot. 

A magyar kormány döntése értelmében 2012-től kezdve főszabály szerint készételvásárlásra csak Erzsébet-utalvány, míg vendéglátóipari szolgáltatás igénybevételére csak Szép-kártya adható béren kívüli juttatásként. Erzsébet-utalványt csak a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, Szép-kártyát pedig csak három bank, az OTP, az MKB és a K&H bocsáthat ki.

Az Európai Bíróság melletti főtanácsnok már korábban a magyar kormány ellen foglalt állást, a kormány viszont elfogultnak minősítette őt, mert ugyanúgy francia, mint a korábban piacvezető cégek.  

Az MTI szerint a bíróság kedden nyilvánosságra hozott döntése szerint az a tény, hogy a más tagállamban letelepedett vállalkozások magyarországi fióktelepei nem bocsáthatnak ki SZÉP-kártyát  uniós irányelvet sért, mivel a tagállamok nem akadályozhatják a szolgáltatókat a letelepedési formájuk megválasztásában.

Egyebek mellett azt is megállapították, hogy a magyar jogi szabályozás nem egyeztethető össze az uniós irányelvvel, mivel a szolgáltatók jogi formájára vonatkozó követelmények nem különböztethetik meg hátrányosan székhely szerint a vállalkozásokat.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt