MSZP: A hatalom küldhette a kigyúrt szélsőjobbosokat a népszavazás megakadályozására

politika
2016 február 23., 07:50

A szocialista Lukács Zoltán szerint a hatalom küldhetett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elé "kigyúrt, szélsőjobboldali férfiakat". Az MSZP frakcióvezető-helyettese azért ment kedden az NVI budapesti, Alkotmány utcai székháza elé, hogy a Kúria határozatának nyilvánosságra hozatala után népszavazási kérdést nyújtson be a vasárnapi zárva tartás ügyében.

Lukács Zoltán az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy reggel 6 órakor érkeztek az épület elé, akkor már 15-20 kigyúrt, kopasz ember állta el a bejáratot.

Szavai szerint 8 órára "teljes mértékben átvették az irányítást, azt mondhatnám, még az NVI felett is, mondván, hogy ők beadványozók".

Közölte: egy szocialista politikus, Nyakó István is sorban áll, de jelenleg senki nem gyakorolhatja állampolgári jogait, vagyis nem tud beadvánnyal fordulni az NVI-hez.

Szóvá tette azt is: senki nem ellenőrizte, hogy a sorban állók valóban beadványozók-e.

Lukács Zoltán nyilvánvaló provokációnak tartja az esetet, és azon véleményének adott hangot, hogy a szerinte szélsőjobboldali férfiakat ideküldte a hatalom.

Hozzátette: nagyon nehezen tudja elképzelni, hogy a helyszínen lévő férfiak mindannyian népszavazási kérdést akarnak benyújtani. Szerinte meg akarják akadályozni, hogy a vasárnapi zárva tartás ügyében népszavazást lehessen tartani.

Beszámolt arról is, hogy a férfiak agresszívan léptek fel, nemcsak velük szemben, hanem a médiával szemben is. Elmondta, hogy az MSZP jogi lépéseket is fontolgat a joggyakorlás akadályozása miatt. 

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt látja, hogy mintegy 10-15 fekete ruhába öltözött, kopasz férfi áll az NVI bejáratán belül. Az NVI megnyitotta az oldalsó bejáratát, hogy az épületbe be lehessen jutni. A beadványozók között egy idős nő is várakozik.

A Kúria kedden dönt arról, hogy helybenhagyja-e a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amely hitelesítette a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdést. Amennyiben a Kúria megváltoztatja az NVB határozatát, és úgy dönt, a benyújtott kérdésben nem lehet népszavazást tartani, megszűnik a "védettség", és új kérdést lehet benyújtani, amelyet az NVB elbírálhat.

Az NVB az elsőként benyújtott kérdésről dönt. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.