Az Európai Parlament elnöke szerint az EU vezetői kezdik belátni, hogy Orbánnak nem volt igaza

Az Európai Parlament elnöke a Spiegelnek adott interjújában csalódottan beszélt arról, hogy bár népek és az emberek közötti szolidaritásnak az Európai Unió egyik alapelvének kellene lennie, egy ideje ennek mégis a csökkenése figyelhető meg a kontinensen.

Elmondta, hogy az uniós tagállamok egyre kevésbé akarják közösen megoldani a problémákat. Ezt lehet látni a Brexit-vitában és a még meg nem oldott görög válságnál és legfőképp a menekültválságnál. Szerinte Európa még nem jött ki a válság-üzemmódból. Kitért arra is, hogy az az emberek már egy ideje az EU-t nem a haladással azonosítják, hanem inkább a megoldatlan válsággal.

A múlt heti uniós csúcsot úgy értékelte, hogy ott előrelépést tapasztalt. 

Elmondta, hogy az európai állam-és kormányfők egyre inkább hamisnak találják Orbán Viktornak azt a kijelentését, miszerint a menekültválság csak egy német probléma lenne. Szerinte ez már nem igaz.

Martin Schulz hangsúlyozta, hogy a menekültválságot nem lehet kerítésekkel megoldani. Szerinte most a kelet-európai tagállamokban és máshol is újra azonosulni kell az európai szolidaritás elvével. Hozzátette, hogy az Európai Unió annyira tud erős lenni, amennyire ezt a tagállamai hagyják neki. Juncker, Tusk és ő el akarják mélyíteni az EU elveit, a nemzetállamok felől azonban ellenállást tapasztalnak.

Arra a kérdésre, hogy vajon Putyin destabilizálni akarja-e az Európai Uniót, Schulz megjegyezte, hogy az EU sosem volt az orosz elnök kedvenc projektje. Szerinte a Kreml viselkedése az EU-val szemben sok területet provokatív. Hozzátette, hogy az Oroszország elleni gazdasági szankciók Európának is sok fájdalmat okoznak, de folyamatosan együttműködési lehetőségeket kínálnak nekik. Szerinte Oroszország és az EU között több a közös érdek, mint az ellentét. Azt azonban már nem tudja, hogy ezt Putyin mennyire látja ugyanígy. 

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.