Orbán Viktor: Nem vagyunk olyan messze

Tbg
politika
2016 február 24., 04:44
comments 165

"Vannak elképzeléseim arról, hogyan kell Magyarországból egy Európában kiemelkedő életminőségű országot létrehozni, és ettől nem vagyunk olyan messze, mint azt sokan gondolják"

 - mondta Orbán Viktor Szekszárdon, ahol 33 milliárd forintos fejlesztéssel kampányolt Lázár Jánossal az oldalán, miközben a Választási Irodánál 15 kopasz kiütötte a jogállamot.

photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök Ács Rezső (Fidesz-KDNP) polgármesterrel Szekszárdon (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A felvetésre, miszerint bizonyos számú migráns enyhíthetné a hazai munkaerőhiányt, úgy válaszolt, inkább az tűnik logikusnak, hogy legyen több gyermek Magyarországon.

"Az a nemzet, amelyik kívülről beáramlóktól reméli a biológiai fennmaradását, nem fog fennmaradni. Részben egyre kevésbé érzi annak a felelősségét, hogy fenntartsa saját magát, részben pedig az ide érkezők magukévá teszik az országot" - jelentette ki.

A miniszterelnök kitért arra, hogy ma Magyarországon kevesebb gyermek születik, mint ahányan meghalnak, de "minden évben valamit lépünk előre": 2015-ben például 0,2 százalékkal több gyermek született, mint 2014-ben. (Ez igaz, viszont a halálozás számai sokkal kövérebbek, azaz többen halnak meg, mint születnek.)

A kutatások azt mutatják, hogy sok fiatal szívesen vállalna eggyel több gyermeket, és akadályként az életminőséget, a munkalehetőséget, lakáshiányt jelölik meg - mondta.

"Próbálom ezeket az akadályokat a kormány döntéseivel elhárítani, lassan a munkanélküliek országából átfordulunk a munkaerőhiányos ország helyzetébe, (...) megpróbálom az otthonteremtéssel megadni a lehetőséget a fiataloknak, hogy olyan lakásokhoz juthassanak, ahol két-három gyermeket tisztességesen fel lehet nevelni" - fűzte hozzá.

A kormány próbál olyan képzést adni a fiataloknak, hogy azt érezhessék, ők semmivel nem tudnak kevesebbet a szakmájukról, mint Németországban, Angliában tanuló társaik. 

"Ettől sem vagyunk olyan messze, mint azt sokan gondolnánk"

 - vélekedett.

"Végül is azt, hogy mennyi gyermek születik, fogyunk vagy gyarapodunk, a politika nem tudja eldönteni. Segíthet, de a döntés mindig is az emberek kezében marad, (...) a politika illetékessége meglehetősen korlátozott" 

- fogalmazott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.