Fideszes háttérszervezeteknek és kádereknek is csorgatta a pénzt a Szerencsejáték Zrt

POLITIKA
2016 február 25., 18:02
comments 120

Már a hatodik éve állít fel újabb és újabb bevételi rekordokat az Szerencsejáték Zrt, ennek megfelelően a legutóbbi negyedévben 1,135 milliárd forintnyi "közérdekű támogatásról" írtak alá szerződést. Ezeket, illetve az összes tavalyi támogatásukat fésülte át cikkében az mfor.hu

A három legnagyobb összeget két sportszervezet - egy csíkszeredai székely fociklub és a Magyar Kézilabda Szövetség - kapta 100-100 millió forinttal, bronzérmes a Pilishegyi János Alapítvány a Szent Margit Kórház Szülészetéért 75 millióval. A székely focicsapat - ami fociakadémiát működtet - Orbán miniszterelnök kedvence, ugyanis a kormánya a Bethlen Gábor Alapon keresztül eddig több, mint egymilliárd forinttal támogatta, ami nem is csoda, hiszen az Orbán által alapított Puskás Akadémia partnerszervezetéről van szó.

A legnagyobb támogatást kapók tízes listáján két izgalmas Fidesz-háttérszervezet és egy még izgalmasabb pártrokon is megtalálható. 50 milliót kapott a Polgárok Házát is működtető Szövetség a Nemzetért Alapítvány, aminek érdemes megnézni a közpénzáramlást üvegzsebszerűen bemutató, informatív weboldalát. Bár az elavult adatok szerint a pártalapítványnak Hende Csaba a vezetője, az valójában 2010. óta nem igaz.

30 millió forinttal bélelték ki a Századvég Politikai Iskola Alapítványt, de annak az Élményliget Kft.-nek is jutott 25 millió plusz áfa, amelynek az ügyvezetője Deutsch Péter, Deutsch Tamás testvére.

8 milliót kapott a Jövő Uniója Alapítvány, ahol a kuratórium elnöke az a Tardi Tamás, aki a Fidelitas Országos Választmányának az elnöke.

10 millió jutott tavaly a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítványnak, amit Kövér László, Németh Zsolt és Madarász László hoztak létre.

Szintén egy tízest kapott az L. Simon László államtitkárhoz közelállónak tartott Örökség Kultúrpolitikai Intézet, amelynek egyik tulajdonosa a Magyar Írószövetség, ahol L. Simon választmányi tag. Nagy szerencséje volt L. Simonnak, hiszen lapja, a Kommentár, ahol szerkesztőbizottsági tag, szintén kapott hatmilliót.

Érdekes, hogy sportvonalon nem is annyira végletes az Orbán-Simicska-utálkozás, hiszen a Szolnoki Olaj kosárcsapata annak ellenére kapott 7,8 milliót, hogy az elnöke a simicskista Nyerges Zsolt, a Közgépről elnevezett szolnoki vízilabdaklubnak pedig 22 milliós támogatás esett le.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.