Hogyan tudod pofonegyszerű módszerekkel elintézni, hogy zárva maradjanak a boltok vasárnap?

POLITIKA
2016 február 25., 09:15
comments 158

Amióta a Fidesz kereszténydemokrata sugallatra elrendelte, hogy vasárnap ne lehessen vásárolni Magyarországon, idegen érdekek kiszolgálói azon mesterkednek, hogy elérjék: a parlament helyezze hatályon kívül a vasárnapi zárva tartás tilalmára vonatkozó törvényt. És az az igazság, hogy ha valóban kiírnának egy népszavazást a kérdésben, a törvény nagy valószínűséggel megbukna, mert a közvélemény-kutatások szerint az ország több mint kétharmada azt szeretné, hogy inkább nyitva legyenek a boltok vasárnap, mint zárva.

De mit tehet a józan, kormánypárti kisebbség? Ha te is jobban szeretsz vasárnaponként gumicsizmában disznóólat ganézni ahelyett, hogy a Tescóban tülekednél műanyag kerti ülőgarnitúráért, olvasd el ezt a hasznos gyakorlati útmutatót, ami az alapfoktól egészen a mesterszintig vezet a népszavazási trollkodás első látásra bonyolultnak tűnő útvesztőjében. És miközben hekkeled a rendszert, egy percre se feledd: a magyar vasárnapok működnek!

Alapfok: A Szepessy-trükk

Az alapfokú Szepessy-trükk lényege, hogy tökmindegy, milyen népszavazási kezdeményezést adsz be a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A lényeg, hogy valami vasárnap, valami zárva tartás vagy valami nyitva tartás benne legyen, és ez bőven elég a sikerhez. Mivel az NVB egy témakörben egyszerre csak egy népszavazási kérdést vizsgál, és egy ilyen vizsgálat beláthatatlan ideig elhúzódhat, jó időzítéssel elérheted, hogy a bizottság hosszú hónapokon át a te hülyeségeiddel legyen elfoglalva. Bónusz: ezzel az egyszerű trükkel a releváns népszavazási kezdeményezéseket is kiütöd, hiszen párhuzamos (ugyanarra a témára vonatkozó) kérdéseket nem vizsgál az NVB.

A módszer legnagyobb hazai mestere maga a névadó Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke, akinek egyetlen nap leforgása alatt sikerült beadnia a következő kérdéseket:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden multi nyitva legyen?”

"Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet nyitva legyen?”

"Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden multi zárva legyen?”

"Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?”

ÉS bár az OVB ezeket egytől egyig “nem egyértelmű”, illetve “párhuzamos kérdéseknek” minősítette (teljes joggal), legalább addig sem foglalkozott a vasárnapi zárva tartás eltörlésére vonatkozó értelmes, életképes népszavazási kezdeményezésekkel. Bár primitív trollkodásnak tűnik, kezdő szinten, ha többre nem telik, a Szepessy-trükk kifejezetten hasznos módszer!

Középfok: A Nagy Simonné-sejtés, és annak alkalmazása a hétköznapokban

Középfokon már egyáltalán nem mindegy, mit kérdezel annak érdekében, hogy megakassz bármilyen egyéb, a zárva tartás eltörlésére irányuló népszavazási kezdeményezést. Érdemes tehát úgy megfogalmazni a kérdést, hogy ne csak semmitmondó, hanem teljesen értelmetlen is legyen - ez a Simonnéról elnevezett sejtés lényege. (A sejtés névadója mellesleg boltot üzemeltet Tordason, és természetesen vasárnap is nyitva tart.)

A híres Simonné-féle népszavazási kérdés így hangzik:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?”

Nyilvánvaló, hogy ennek így se füle, se farka, hiszen nem az a kérdés, hogy az üzletek zárva tarthatnak-e (ezt korábban sem tiltotta nekik senki), hanem hogy nyitva tarthatnak-e. De mivel a kérdés ugyanarra a tárgykörre vonatkozik, mint az összes többi, az NVB kénytelen vizsgálni, ráadásul ha véletlenül épp nincs beadva hasonló tárgyú kezdeményezés, és át is csúszik a bizottságon, népszavazó legyen a talpán, aki erre a kérdésre értelmesen válaszolni tud. WIN-WIN-WIN!

Mesterfok: Az Erdősiné-féle dupla leszúrt mindfuck (acquiescence bias a gyakorlatban)

Az Erdősinéről elnevezett módszernek a Simonné-sejtéshez hasonlóan az a lényege, hogy olyan kérdést kell megpróbálni népszavazásra bocsátani, amit úgy fogalmaztál meg, hogy ha véletlenül átmegy az NVB-n, és népszavazásra kerül, még azok is bedőlhetnek neki, akik alapból ellenzik a vasárnapi zárva tartást. Tehát ha nem figyelnek oda, a végén öntudatlanul megszavazzák. 

Az Erdősiné-féle dupla leszúrt mindfuckhoz az elkötelezettségen és állhatatosságon kívül szükségeltetnek legalább alapfokú szociológiai ismeretek, nem árt egy kis pszichológia, és érdemes hozzá elvégezni egy féléves szemantikakurzust.

A klasszikus, tankönyvbe illő Erdősíné-kérdés a következőképpen hangzik:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek - a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint - továbbra is zárva tartsanak vasárnap?"

Vegyük észre, hogy a kérdés több szempontból is bátran támaszkodik a Simonné által megteremtett népszavazás-kezdeményezési hagyományra: eleve nem a nyitva tartásra, hanem a zárva tartásra vonatkozik, egyúttal kitűnően épít a tudomány által acquiescence biasnek (a köznyelvben yea-sayingnek) nevezett jelenségre, vagyis arra, hogy egy eldöntető kérdésre a válaszadók nagy része a kérdés tartalmától függetlenül inkább igent mond, mint nemet. Erdősiné kérdése nagyszerűen él a magyar szakzsargonban „egyetértő válaszadási tendenciának” nevezett jelenséggel, hiszen a rá adott igenlő válasz esetén a boltok továbbra is zárva maradnak, márpedig az ember úgy működik, hogy igent sokkal könnyebben mond, mint nemet.

(Megjegyzés: az Erdősiné féle acquiescence bias ellenkező előjelű változatával az MSZP-s Nyakó István is próbálkozott. Ő azt kérdezné egy népszavazáson, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?", de külső support híján sajnos alulmaradt a Mesterrel szemben.) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.