A legfontosabb részlet Orbán évértékelőjéről, amire senki sem figyelt

POLITIKA
2016 február 29., 10:29
comments 66

Orbán Viktor vasárnapi évértékelője nem hozott túl sok meglepetést - a beszéd tartalma szó szerint illeszkedett a most érvényes hivatalos kommunikációs vonalra, ami szerint "vannak itthon bajok, de mindezek eltörpülnek Orbán Viktor civilizációs léptékű harcához képest". Az sem volt túl nagy meglepetés, hogy Kubatov Gábor nem mutatkozott nyilvánosan.

Ahogy viszont a politikai-gazdasági elit szürke félhomályában lenni szokott, az igazán lényeges dolgokat nem a beszédekből tudtuk meg. Kremlinológiai szempontból volt kifejezetten érdekes a Várkert Bazárban tartott összejövetel.

A vendégek között egyszercsak feltűnt az ország leggazdagabb embere, Csányi Sándor, aki korábban egyáltalán nem volt jellemző vendége ezeknek az eseményeknek.

photo_camera Képek: Botos Tamás

Illetve nemhogy feltűnt! Mosolyogva vonult be az újságírók között, magabiztosan nyilatkozott mindenkinek, aki szembejött

érezhetően demonstrálva, hogy ő most itt van.

Amikor pedig bement a Várkert Bazárba, személyesen Lázár János fogadta és kísérgette őt.

Hogy ebben mi a meglepő?

Egyrészt az, hogy Csányi három évvel ezelőtt még annyira összefeszült Orbánnal, hogy egy ország találgatta, mi áll OTP-részvényeladásai mögött, majd összehívott egy olyan sajtótájékoztatót, amire nem engedte be a köztévét, aztán az Egyenes beszédben parádézott. És nyíltan Orbánnak ugyan soha nem ment neki, de Lázár és Kocsis Máté nagyokat kaptak tőle ("Fidesz-szóvivőként hazudjon máshol", mondta például.)

A másik oldalról mostani hostesse, Lázár János pedig többek között azt mondta róla,

ő az ország legnagyobb uzsorása.

Azóta sok sertésáfa lefolyt a vágóhídakon, Orbán körül átrendeződött az oligarcha-erőtér, Lázár pedig még kávézni is elment Csányival a minsizterelnök kérésére. Részletek ebben a cikkben, melynek szereplői közül Spéder Zoltán is ott volt a vendégek között:

photo_camera

Most tehát ott tartunk, hogy az ország leggazdagabb embere megmutatja, hogy besétál az ország legnagyobb hatalmú emberének beszédére, és már egyáltalán nem úgy tűnik, hogy a mindent áttörő erő és az áthatolhatatlan fal találkozása lenne az ő kapcsolatuk, hanem két, egy irányba ható erő. Legalábbis a pillanatnyi helyzet ez.

Ráadásul nemcsak vasárnap találkoztak, de a szombat délutánt is együtt töltötték a Felcsút-Videoton meccsen. Update 11:53: Hétfőn pedig úgy határozott a kormány, hogy pont azokat az állami földeket, amelyeken Csányi két nagy agrárcége termel, nem fogják eladni alóluk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.